CRT : Do 13 časova izlaznost na beogradskim izborima 22,5 odsto, još tri prijave za kupovinu glasova

BEOGRAD

Do 13 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 22,5 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,3%). Poređenja radi, odziv birača na decembarskim izborima u Beogradu u istom periodu bio je 26,1 odsto.

Kako odmiče izborni dan, raste broj biračkih mesta gde je primećeno neovlašćeno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali – sada ih ima dva odsto. Takođe, porastao je procenat biračkih mesta, sa dva na četiri odsto, unutar kojih članovi biračkog odbora vode evidenciju o izašlim biračima i mimo službene evidencije. I u okolini više biračkih mesta primećene su  osobe koje vode paralelnu evidenciju birača.

Na osam odsto biračkih mesta nedosledno se koriste UV lampa i sprej. Ugrožavanje tajnosti glasanja fotografisanjem listića iza paravana zabeleženo je na 11 odsto biračkih mesta. Na sedam odsto birališta bilo je slučajeva da birači nisu mogli da glasaju jer nisu pronađeni u biračkom spisku. Povreda tajnosti glasanja zabeležena je na dva odsto biračkih mesta. 

Te nepravilnosti se javljaju kao pojedinačni slučajevi koji nemaju svojstva trenda i najčešće su beležene na biračkim mestima na Čukarici, Paliluli, Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu.

Posmatračka misije Crte podnela je još tri prijave policiji zbog sumnje na kupovinu glasova. U slučaju biračkog mesta Čukarica 94 primećeno je da birači dolaze u grupama da glasaju,  a potom odlaze po novac u prostorije stadiona Fudbalskog kluba “Lavovi”. Na biračkom mestu 5 na Novom Beogradu posmatrači su uočili više osoba koje su posle glasanja išle po novac u obližnju kladionicu. Prijava je podneta i zbog sumnji na kupovinu glasova kod biračkog mesta 129 na Novom Beogradu. U dosadašnjem toku izbornog dana Crta je podnela šest prijava policiji. (CRTA)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare