Crkva u Kliničkom centru

NIŠ

Njegovo preosveštenstvo Episkop niški Arsenije , osveštao je prostor između Klinike za kardiologiju i nefrologiju i glavnog ulaza u starom delu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu na kojem će biti izgrađen paraklis Živonosnog istočnika presvete Bogorodice.

„Današnjim svetim činom, mi smo blagoslovili mesto , na kome će već danas početi pripremanje temelja za budući hram koji će biti posvećen presvetoj Bogorodici. U samom gradu, nema hrama koji je posvećen Bogorodici i zato smo odlučili da ovaj u Univerzitetskom kliničkom centru bude baš taj prvi hram Bogorodici koju najveći broj vernika najčešće spominje u svojim molitvama“ , rekao je NJegovo preosveštenstvo Episkop niški Arsenije.

Univerzitetski klinički centar Niš je decembra prošle godine dobio i građevinsku dozvolu za ovaj objekat, a prošlog leta je usvojen i urbanistički projekat Zavoda za urbanizam za paraklis tj. crkvu koja će biti na površini od 70 kvadrata i koja će biti dopunski i prateći objekat najveće zdravstvene ustanove u ovom delu Srbije.

„Vera je važna. Vera da će vam biti bolje, da ćete nešto uraditi i promeniti , a hramovi i crkve su uvek tu da nas podsete na to. Ovaj hram iako je pravoslavni, namenjen je svima koji žele da potraže mir i reč utehe. Mi smo tu da obezbedimo ono što je naš posao i obaveza, da obezbedimo najbolje moguće uslove, lekove, stručnjake i sve ono što čini lečenje naših pacijenata dobrim i kvalitetnim. Obaveza nam je da obezbedimo sve ono što pacijentu daje veru i nadu da će izlečiti bolest“, istakao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof.dr Zoran Perišić prilikom čina osvećenja prostora namenjenog crkvi.

Idejno rešenje za ovaj verski objekat izradio je arhitekta Dimitrije Marinković iz Pančeva.

Prema rečima direktora UKC Niš, prof.dr Zorana Perišića, sredstva za igradnju paraklisa su preko donatora već obezbeđena i izgradnja je potpuno nezavisna od novca koji država usmerava ka UKC.

Današnjem događaju , prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kao i veliki broj zaposlenih u UKC.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare