Crkva duguje 10,5 miliona za grejanje, “Toplana” otpisuje kamatu

LESKOVAC

Članovi Gradskog veča grada Leskovca dali su danas saglasnost na Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa između JKP „Toplana“ i Srpske pravoslavne crkve, odnosno Srpske pravoslavne opštine u Leskovcu.

Novica Stojanović, vd direktora JKP „Toplana“, kaže da se radi o neizmirenim obavezama za isporučenu toplotnu energiju za crkvu Odžakliju i konak.

„Kako Crkva nije izmirivala svoje obaveze mi smo bili prinuđeni da podnesemo tužbe za naplatu duga koji je zaključno sa danom 31.12.2020. iznosio skoro 10,5 miliona dinara. Sudski troškovi iznose nepunih 1,2 miliona, a zatezna kamata po svim utuženjima 3,2 miliona. Ovim sporazumom Crkva se obavezuje da dug izmiri u 36 jednakih mesečnih rata, a rata iznosi 289.582,55 dinara. Ukoliko crkva ispoštuje ovu stavku, „Toplana“ će otpisati kamatu.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović je pojasnio da je ovo dugogodišnji problem koji je pokojni direktor „Toplane“ Nebojša Krstić pokrenuo.

„On je prvi tužio Crkvu za dug, odakle je stiglo objašnjenje da je bilo dogovoreno da cevi za toplovod prođu kroz crkveno dvorište, a da zauzvrat Crkva ne plaća nikakve obaveze. Mi smo proveravali i nigde nismo našli dokument koji bi to potvrdio i rečeno je da se radilo o usmenom dogovoru. Drago mi je da je nađen zajednički jezik i kompromis, da će „Toplana“ naplatiti dug, a da je Srpska pravoslavna crkva odgovorno prihvatila dug i omogućeno je da to izmiri na 36 rate.“

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare