Čović: Nepodnošljiva lakoća nemešanja u svoj posao

BUJANOVAC-PREŠEVO-MEDVEĐA

Posle gotovo 20 godina primene Programa za rešavanje krize u opštinama Preševo, Bujanovac i Medvedja, donetog 2001. godine, predhodne  dane obeležila je  vest o tome da su albanske stranke formirale etnički čistu lokalnu vlast u Bujanovcu, u opštini u kojoj etnički Albanci čine svega nešto iznad 50% ukupnog stanovništva, navodi nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Nebojša Čović u autorskom tekstu za JUGpress.

Iako se već 15 godina ne bavim aktivno ovim pitanjem, izgubljeni životi pripadnika naših službi bezbednosti i nedužnih gradjana tokom ove krize i godina velikog napora i energije koju sam sa svim saradnicima uložio da oružje utihne i sve zajednice prepoznaju značaj i snagu multietničkog društva, daju mi za pravo da ne ostanem nem na nepodnošljivu lakoću nemešanja u svoj posao svih onih čija je dužnost bila da sačuvaju ovaj krhki balans.

Pre svega, nema nikakve sumnje da je dobro što su svi politički predstavnici albanske zajednice konačno odlučili da se potpuno uključe u demokratske procese u zemlji i apsolutno podržavam tezu da u demokratskom sistemu politički činioci sami donose odluku o eventualnim koalicijama i formiranju izvršne vlasti. Medjutim, radi se o još uvek izuzetno osetljivoj sredini, sa krhkim balansom u medjuetničkim odnosima i s tim u vezi i dalje je potreban aktivan poseban pristup svih naših nadležnih institucija ali i medjunarodne zajednice, pre svega OEBS-a, da se ovaj balans ne ugrozi. Posle decenija napora da lokalna vlast bude multietnička i potpuno inkluzivna, posle decenija tužakanja predstavnicima diplomatskog kora i medjunarodnih organizacija od strane jednog dela albanskih političkih stranaka iz ovog dela Srbije, koje su se neprestano žalile da ovaj proces nije onoliko brz koliko bi oni želeli da bude, razočaravajuće je da se još jednom ispostavilo da ni 20 godina nije bilo dovoljno da albanski političari na jugu centralne Srbije do kraja razumeju i prihvate suštinu multietničkog i inkluzivnog demokratskog društva.

Etnički čista albanska koalicija u bujanovačkoj lokalnoj samoupravi direktan je “rezultat” višednevnog pritiska albanskog ministra spoljnih poslova Genta Cakaja, inače poreklom sa KiM, poznatog po ekspanzionističkim stavovima, koji se na društvenim mrežama i hvalio da je ovo njegov uspeh. Cakaj, zvaničnik države koja otvoreno svojim stavovima ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, početkom juna je bez ikakvog nadzora danima boravio na jugu centralne Srbije i vršio pritisak na političke stranke etničkih Albanaca, da, u osnovi, postanu deo problema, a ne zajedničkog rešenja i multietničkog društva, u koje je naša država od 2001. godine uložila enormne materijalne i ostale resurse. 

Začudjujuće je da su naše nadležne institucije dozvolile Cakaju da danima rovari i huška albansku nacionalnu zajednicu na jugu centralne Srbije bez ikakvog nadzora. Pošto se u diplomatskim odnosima sve zasniva na reciprocitetu, legitimno je postaviti pitanje da li naš ministar spoljnih poslova Ivica Dačić može da ode u Albaniju i danima instruira tamošnju srpsku zajednicu? Naročito ako se ima u vidu da su Srbi u Albaniji prisilno asimilovani, da su im menjana imena i sistematski gušeni identitet i vera. Teško mi je da razumem i zvaničan stav čelnika Koordinacionog tela koji, pre svega, sede u Beogradu a ne u Bujanovcu, Preševu ili Medvedji, čime potpuno obesmišljavaju ono što bi trebalo da bude njihov posao za koji primaju platu. I, konačno, čudi i upadljiv izostanak bilo kakve reakcije ili komentara od strane OEBS-a i ostalih medjunarodnih činilaca koji decenijama prate stepen uspešnosti sprovodjenja pomenutog Programa. 

Nemam ni tračak sumnje da je ceo ovaj manevar napravljen da se destabilizuje jug centralne Srbije i da se pokuša da se u dijalogu Srbije sa prištinskim političarima u Briselu napravi paralela sa ZSO, što je zapravo Tačijev plan od samog početka. Stoga još više čudi što, pored indoletnosti nadležnih institucija, i neki od naših medija “zakopavaju” ovu vest i time podgrevaju nesuvisle kuloarske priče da se zapravo radi o tajnom dogovoru sa  Hašimom Tačijem i  da je to razlog pasivnog i nezainteresovanog pristupa i izostanka bilo kakve reakcije. A da i ne pominjem koliko ovakav pristup usložnjava ionako težak sizifovski posao naše delegacije na briselskim pregovorima, na čelu sa predsednikom Vučićem, i potkopava naše napore da se dodje do rešenja kojim bi bili zaštićeni naši vitalni nacionalni interesi.

Imajući sve ovo u vidu, apsolutno je neophodno da se sve naše institucije hitno probude iz zimskog sna i počnu da rade svoj posao. Rešenje za ovakvu situaciju svakako postoji  i apsolutno je neophodno da ono bude u skladu sa najvišim demokratskim standardima. Ono što je najopasnije da nastavimo sa taoističkim pristupom kome smo svedoci ovih nedelja i samozavaravanjem da će se stvari rešiti same od sebe.  

Nebojša Čović

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Srbija bez diplomatskog potencijala
Srbija bez diplomatskog potencijala
3 godine pre

Jugpress se jedini u Leskovcu bavi problematikom juga Srbije. Pre dve godine je Ilir Meta šetao Bujanovcem i Preševom bez ikakve pratnje i protokola, a ove godine i Cakaj. Vijorile su se samo albanske zastave, a posetu su pratili mediji iz Prištine i Tirane, bez srpskih nacionalnih medija, kao da smo albanska teritorija. E sada ako pođemo od toga da je Vučić i autokrata i radikal i sve živo, ali da nije glup za očuvanje vlasti, objasnite vi nama južnjacima, da li je jug Srbije već prodat ili je naš vođa toliko plašljiv, da dozvoljava ašikovanje manjini na jugu Srbije koja nam se uveliko podsmeva i preti odvajanjem autoputa. Ljudi ovo što je Čović rekao je potpuno tačno sa zadrškom da je mogao i ranije da se uključi bez da se povlači pred AV i njegovim pretnjama.

Slobodan
Slobodan
3 godine pre

E pa gosn Čoviću, ne možeš pre podne da tražiš da narod bude jedinstven i podrži ovog na vlasti, koji upropasti sve pa i sebe samog, a po podne da tražiš da njegova vlast nešto radi. Moraš biti dosledan sebi bar za jedan dan ili neko duže vreme.

Harry
Harry
3 godine pre

“Vreme je da se institucije probude iz zimskog sna” rece covek iz establismenta. Kraj vica.

teraj dalje
teraj dalje
3 godine pre

sad si se setio da drzis predavanje kad si mogo nesto da dovedes u red bitno je bilo da se mane lova .mislis da smo zaboravili