Čitaoci javljaju: Zašto se u Turekovcu kanalizacija ne sprovodi do svih kuća?

LESKOVAC

Čitaoci Regionalne informativne agencije JUGpress javjaju da se kanalizaciona mreža u Turekovcu , radovi su u toku, ne sprovodi do svih kuća i da je desetak domaćinstava ostalo van ove mreže.

Pitali smo u Jedinici za implementaciju projekta zašto se to tako radi.

Evo naših pitanja i njihovih odgovora.

PITANJA

1.Zašto u selu Turekovac kanalizaciona mreža ne stiže do svih
domaćinstava? Čitaoci nam pišu da je van te mreže desetak kuća.
2. Ko je ove ljude izbaciuo iz plana radova i zašto?
3. Ko je donosio odluku ko može a ko ne da dobije kanalizaciju u tom selu?
4. Da li donatori, Vlada Holandije, znaju za ovu diskriminaciju
pojedinih meštana Turekovca?
5. Kakva je situacija u drugim selima, da li svi dobijju kanalizaciju
ili ima domaćinstava koja nisu na mreži i zašto?

A evo i odgovora u kome se uglavnom piše o projektu ali ne i o konkretnom problemu građana Turekovca

ODGOVORI

Projektom Izgradnja i dogradnja fekalne kanalizacione mreže u 16 naselja obuhvaćeno je i naseljeno mesto Turekovac. U Turekovcu se radi o dogradnji, s obzirom da deo naselja ima fekalnu kanalizacionu mrežu.
Mreža je planirana u javnoj svojini (regilacija puta) u suprtonom slučaju prema saglasnostima privatnih lica. Mesta priključenja određuju se tokom izvođenja radova. Jedinici za implementaciju je stigla jedna primedba od strane meštana Turekovca. Na vaše pitanje da ima takvih desetak slučaja ne možemo odgovoriti uopšteno, jer se svaki slučaj mora sagledati posebno.
Sporazumom o Donaciji zaključenim između Kraljevine Holandije i MZŽS definisano je da se tenderska procedura ne može realizovati bez dobijene Izjave da nema prigovora na prethodnu fazu tenderske procedure. Grad Leskovac i nadležno Ministarstvo su bili u obavezi da donatoru dostave na reviziju svu tendersku dokumetaciju na koju je dobijena saglasnost, deo tenderske dokumtacije je i kompletna projektno-tehnička dokumentacija.
Mreža je projektovana u svim naseljima prema istom principu. Projektom je predviđena mreža od 78 km (sa prikljucima oko 108 km) za oko 20000 stanovnika. S obzirom na obimnost projekta i složenosti tehničke dokumentacije, ne odbacujemo mogućnost slučajnog ispuštanja. Svako od meštana koji smatraju da su ispušteni mogu se obratiti Jedinici za implementaciju koja će ukoliko propusta zaista ima, ispraviti sve što je u okvirima zakona i finansijske vrednosti projekta.


JIP, direktor
Ana Stoiljković, dipl.inž.arh.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milentije
Milentije
14 dana pre

Zarad istine, njegova ulicica je u privatnom vlasinstvu njegovog oca i jos troje vlasnika koji ne zive u Turekovcu. Drugo, neistina je da je u ulici Ljubise Cvetanovica izgradjena kanalizaciona mreza i da je put u vlasnistvu Nastic Miodraga jer su tu iskljucivo vlasnici porodice Tasic i Cvetanovic i oni su dali saglasnost da se vrsi kopanje. Tako da su ovo sve neistine jednog coveka