Cirkus u Višem sudu u Vranju: Nestala presuda Kantaru, ministarstvo pokrenulo nadzor, predsednica podnela krivičnu prijavu protiv NN lica

VRANJE

Cirkus u Višem sudu u Vranju se nastavlja.

Posle medijskih natpisao reagovalo je i Ministrstvo pravde a predsednica suda podnela krivičnu prijavu protiv NN lica.

Evo saopštenja ministarstva.

“Saopštenje povodom medijskih natpisa o nestanku žalbenog predmeta

Povodom medijskih natpisa o nestanku spisa žalbenog predmeta u postupku koji se vodi pred Višim sudom u Vranju protiv okrivljenog Dejana Nikolića zvanog Kantar, Ministarstvo pravde je odmah po saznanjima o navedenom pokrenulo postupak nadzora nad radom Višeg suda u Vranju. Ministarstvo će posle izjašnjenja predsednice suda preduzeti neophodne mere imajući u vidu okolnosti slučaja.
Napominjemo da je predsednica Višeg suda u Vranju podnela krivičnu prijavu protiv NN lica u vezi sa spornim događajem i da Visoki savet sudstva i Vrhovni sud takođe preduzimaju mere iz svoje nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

Evo šta o čitavom dogadjaju kaže član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEM-a Veran Matić.

“Posle saznanja koja sam prikupio u petak o nestanku predmeta po žalbi Dejana Nikolića Kanara u Višem sudu u Vranju, uputio sam pitanja nadležnima u Višem sudu i Osnovnom sudu u Vranju i još uvek nisam dobio odgovore. Danas sam poslao nadležnom telu Ministarstva pravde Republike Srbije molbu da izvši nadzor nad Višim sudom u Vranju, navodeći sve podatke koje sam dobio. U ministarstvu su vrlo brzo reagovali i obavestili me o radnjama koje su preduzeli. Ovaj proces sa prikupljanjem informacija i nadzora nad Višim sudom će trajati, jer nadzorni organ traži informacije od nadležnih u sudu u Vranju koji imaju 15 dana da odgovore pa će posle toga da se nastavi proces ne znam kako, verovatno će se utvrđivati sve ono što se dobije od odgovora.

Iako smo dobili informacije da su podnete krivične prijave i da se radi istraga, to mi danas nije potvrđeno ni iz jednog izvora. Ponavlja se ceo scenario iz dosadašnje aktivnosti svih nas iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji od juna prošle godine prisustvujemo svim događajima vezanim za ovaj slučaj. Sve opstrukcije smo već videli, i vrlo često nismo mogli da na njih odgovorimo, kao i pravni sistem. Tužioci i  sudije Osnovnog suda su ipak i pored pritisaka odradili kako treba. Sada se prvi put pojavljuje na nivou Višeg suda vrlo drastičan problem sa nestankom predmeta ali i sa vrlo sumnjivim koincidencijama kada je reč o zaduživanja sudije i činjenice da optuženi u isto vreme imenuje ćerku sudije za svog advokata…Očigledne su aktivnosti vezane za odlaganje zasedanja veća Višeg suda koje može doneti i potvrđujuću presudu od 18 meseci zatvora za Nikolića Kantara”, kaže Veran Matić.

Ukazuje na još jednu pojavu.

“Kao i svaki put pred donošenje neke važne presude iz tabora Nikolića Kantara se pojavljuju advokati i prijatelji na tabloidnim medijima. Tako je danas Srpski telegraf objavio tekst u kojem porodica, prijatelji i advokati Nikolića Kantara govore o tome da im neko smešta, a kao ilustracija pojavile su se Kantarova i moja fotografija sa pitanjem ” Ko kome smešta? Nikolić i Matić…

Nedopustivo je da se šest puta krivično osuđivana osoba stavlja u istu ravan sa predstavnikom Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji je bio posmatrac i svedok na suđenjima”, upozorava Matić. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare