Cilj za 2021, digitalizacija i jednosmenski rad u školama

      NIŠ

    Već od jeseni će biti pokrenut novi program  „Digtalni svet”, za osnovce od prvog do četvrtog razreda. Obezbedićemo nastavna sredstva, tablete i računare za šta će biti izdvojeno 860 miliona dinara kako bi 2021.godine u školama u Srbiji bilo 70.000 računara, izjavio je ministar prosvete Mladen  Šarčević koji je boravio u Nišu.

         “Izdvajanje od 860 miliona dinara omogućiće nabavku do 50.000 računarskih jedinica, a već 2021. godine imaćemo preko 70.000 računara, dok je 63.000 računara dovoljno da mala i velika matura budu u potpunosti digitalne”, naglasio je ministar Šarčević koji je na Univerzitetu u Nišu prisustvovao skupu na kojem je predstavljen okvir za izradu Strategije obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, za oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja i kazao da  strategija ima mnogo novina, a cilj je da prati svetske i evropske trendove. Cilj reforme je da se podigne nivo kvaliteta obrazovanja, prvo na preduniverzitetskom delu, da bi mogli na akademskom delu da očekujemo mnogo kvalitetnije rezultate, da nemamo samo ” jurenje diploma“.

                        Najvaljujući izmene koje se očekuju u novoj školskoj godini Šarčević je kazao  da će „dogodine“ 263 osnovne škole, 50 srednjih i pet specijalnih škola ući u jednosmenski rad.

                      Ministar prosvete je najavio izgradnju novih zgrada za dva fakulteta u Nišu. Prema njegovim rečima radi se o zgradi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nišu i o delu zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta.

                     Bilo je reči i o završetki  Studentskog doma na Gradskom prolju. Šarčević je objasnio da je “zastoj” u izgradnji nastao zbog  kompanije koja redi na izgradnji Doma.

                  „Kao i sve kompanije u Srbiji koje ostaju bez radnika, a radeći na puno mesta, oni odugovlače. U Kragujevcu smo povukli bankarsku garanciju i gradjevinska firma je ostala na „suvom“. To može da se dogodi i kompaniji u Nišu. Nadam se da će se kompanija u Nišu urazumiti i završiti posao“, naglasio je Šarčević.

                              On je rekao da ima para i za zavšretak stanova za mlade naučnike u Nišu, ali da se tu opet govori o likvidnosti kompanije koja gradi.

                       „Tu postoji neka fondacija koja o tome brine i ta fondacija nije bila sinhronizovana sa izvršnom vlašću. Sad smo napravili dogovor i mislim da ćemo odblokirati tu priču“, izjavio je Šarčević.

Kako je kazao, uredbom Vlade Srbije treba omogućiti mehanizam da svi oni koji konkurišu za stanove za mlade naučnike u celoj Srbiji, imaju benefite da ih kupe po gradjevinskoj ceni.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
gvoždjara
gvoždjara
4 godine pre

Bože moj! Godine prolaze, a ova Daliborka sve lepša i lepša?! 🙂