Čija je višnja najlepša?

LESKOVAC

Najlepšu višnju proizveo je ove godine Aleksandar Stamenković iz Lipovice a najlepši kolač od ovog voća napravila je Milica Denić, odlučio je žiri treće po redu manifestacije “Dani višnje-Lipovica 2017” koja se održava u istoimenom selu kod Leskovca.

Namera organizatora je da uz kvalitetan kultuno-zabavni program i domaće specijalitete od višanja pošalje poruku da se u ovom kraju proizvodi kvalitetna i dobra višnja.

Bratislav Jovanović, predsednik Mesne zajednice Lipovica, rekao je da ova turističko-privredna manifestacija postaje tradicionalna, što je i bila želja kada je prvi put organizovana 2015. godine.
Dane višnje je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i rekao da lokalna samouprava pružajući podršku ovoj i sličnim manifestacijama želi da promoviše leskovačka sela, ali i da motiviše mlade ljude da se okrenu ka poljoprivrednoj proizvodnji.
On se bavio i malinarima.

„Slučaj malinara ove godine je pokazao da to nije tako lako. Na području Jablaničkog okruga površina zasađena pod malinama je od 800-1000 hektara, a samo pre tri godine ta površina je bila 270 hektara. Jasno je da je poslednjih godina došlo do ekspanzije podizanja zasada, što se odrazilo i na cenu i na plasman”, rekao je Cvetanović.

“Sa višnjom je, na našu sreću, ove godine nešto drugačija situacija. Otkupna cena za prvu klasu ovog voća je prvo bila 70, a zatim 80 dinara, što je duplo više nego prošle godine. Pod višnjom u našem okrugu je preko 1600 hektara. Prosečan prinos je 8-10 tona po hektaru, a rod je zadovoljavajućeg kvaliteta”, dodao je on.

Cvetanović je svim proizvodjačima poželeo da i sledeće godine imaju zadovoljavajući rod i otkupnu cenu.

“Grad će nastojati da omogući redovna izdvajanja za poljoprivredne proizvođače. Ovo godine smo u tu svrhu namenili 160 miliona dinara, a trudimo se da iz godine u godinu ta suma bude sve veća,“ rekao je Cvetanović.

U sklopu manifestacije održano je predavanja za poljoprivredne proizvođače u organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Leskovac.

Božidar Stojanović je  penzioner, još 1984. je počeo da se bavi proizvodnjom višnje.
„Pod višnjom trenutno imam za berbu oko 20 ari, ali sam posadio još. Ukupno je to nekih 70 ari, odnosno oko 900 stabala. Ovogodišnjim rodom sam zadovoljan, imam super kvalitet, nisam se nadao da će biti tako dobro. Otkupna cena je dobra, kad bi bilo uvek ovako gde bi nam bio kraj. Plašim da se ne desi kao pre nekoliko godina, kada je otkupna cena bila 100 dinara, pa smo taj danak, da tako kažem, plaćali narednih nekoliko godina, kada je otkupna cena znala da bude i samo 30 dinara, “ rekao je on za JUGpress.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare