Četvrt veka hora Učiteljska lira

NIŠ

Hor Učiteljska lira je još jednim međunarodnim susretom horova proslavio četvrt veka svog postojanja. Susret je organizovan 31.jula u Nišu a gosti niškog hora bila su dva hora iz Severne Makedonije, iz Skoplja, i vokalna grupa iz Leskovca. Na susretima je bilo stotinak učesnika zbog epidemiološke situacije koja je morala da se ispoštuje.    „Hor Učiteljska lira je ozbiljan gradski hor koji broji oko  50 članova. Prisutni smo na gradskoj  muzičkoj sceni sa preko 400 koncerata za potrebe vojnih i gradskih udruženja.  U Srbiji smo nastupali od Gračanice do Subotice u inostranstvu po pozivu  na muzičkim smotrama, revijama, festivalima i susretima horova. Gostovali smo i nastupali u Sent Andreji u Mađarskoj, u Sofiji u Bugarskoj, u Skoplju  i Kumanovu, Severna Makedonija. Hor je nastupao i u Grčkoj, na Krfu na susretima Jonskih ostrva, Kefaloniji. Posebno nam je drag nastup u Grčkoj povodom 100 godina od Solunskog fronta. Uvek smo dostojno predstavili svoj grad Niš i zemlju Srbiju iz koje dolazimo, a naši nastupi su praćeni i natpisima u njihovoj štampi“, kaže Rada Lazarević, rukovodilac Hora Učiteljska lira.

Dodaje da je Hor vlasnik mnogobrojnih plaketa i priznanja, a 2019.godine dobio je  republičku plaketu za doprinos muzičkoj kulturi, a sa međunarodnih takmičenja se hor po pravilu vraćao sa nagradom za kvalitet izvođenja pesama kojima su se predstavili publici.

   „Hor izvodi romanse, starogradske pesme, patriotske, klasičnu muziku uz pratnju Simfonijskog orkestra. Učestvovao je i na NIMUS-u. Kompozicije pevamo na više stranih jezika čime se, takođe, članovi hora ponose“, dodaje Rada Lazarević.

   Prema njenim rečima na prvom mestu je uvek promocija kulturnog nasleđa, tradicija, vrednosti u muzici.

    „Kao pravi ambasadori pesmom smo doprinosili jačanju dobrosusedskih odnosa jer  muzika ima univerzalni jezik mira i ljubavi“, kaže Rada Lazarević.

    Horom Učiteljska lira diriguje profesor muzike Branislav Pešić.

    „Na obeležavanju 25.godišnjice predstavili smo se već dobro poznatim pesmama sa naših nastupa kao što su Fatiše kolo, a pevali smo i Svilen konac, uglavnom su to pesme sa našeg podneblja. I ovog puta kao i do sada dogovorena je dalja saradnja sa horovima koji su bili naši gosti, razmenili smo dragocena iskustva, ali smo dogovorili i zajedničke nastupe na horskim takmičenjima“, ističe Rada Lazarević.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare