Četiri decenije rada u Centru za socijalni rad: Snežana Daskalović u službi ugroženih lica

VLASOTINCE


Snežana Daskalović, diplomirani socijalni radnik u Centru za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava, je ovogodišnji dobitnik prestižnog opštinskog priznanja u obliku ,,Diplome 10.oktobar”, koja se, inače, dodeljuje svake godine za Dan opštine – 10.oktobar.

U obrazloženju nadležne opštinske komisije je istaknuto da je Snežana Daskalović dala izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju usluga socijalne zaštite na teritoriji opštine Vlasotince i Crna Trava.

Njen doprinos se sastoji u pružanju moralne i materijalne podrške najugorženijim kategorijama stanovništva, bolesnim, starim i nemoćnim licima u pružanju pomoći za ostvarivanje njihovih osnovnih životnih potreba.

U ovom poslu Snežana je već skoro punih četiri decenija, a 15.januara naredne godine rastaje se sa poslom koji je izuzetno volela jer odlazi u penziju. Za svo ovo vreme uspela je da obiđe svaku kuću u vlasotinačkoj i crnotravskoj opštini, svaki zaseok i mahalu je obišla i gotovo da svaku tarabu zna u ove dve opštine. Radna karijera Snežane Daskalović svakako je za ponos i poštovanje.
U želji da porazgovaramo sa Snežanom morali smo da budemo strpljivi, jer slobodnog termina za razgovor skoro i da nije bilo. Ili je bila na terenu ili je imala veoma važne razgovore sa korisnicima socijalne pomoći.

Izuzetno sam srećna i počastvovana dobijanjem ovako značajnog i vrednog priznanja od strane naše lokalne samouprave. Ali, posebno želim da apostrofiram činjenicu, da ovo priznanje pripada podjednako i svim upošljenicima našeg Centra za socijalni rad, jer samo timskim radom mnogo toga može da se uradi. U ovom poslu imali smo i izuzetno plodonosnu saradnju sa članom Opštinskog veća, Bobanom Petrovićem, koji je bio zadužen za našu ustanovu. Posebno me čini srećnom što ovo priznanje dolazi na kraju moje radne karijere, koja traje već, evo, više od 39 godina. Ovo priznanje je dokaz da sam poslu pristupala profesionalno, odgovorno, savesno i uvek sam bila na usluzi korisnicima kojima je moja pomoć i podrška bila neophodna. Moj odlazak u penziju ne znači i prekid mojih aktivnosti na humanitarnom planu. Ukoliko bude zdravlja i sreće, biću tu i da dalje pomažem svima onima koji procene da im je moja pomoć i podrška neophodna – rekla nam je na početku razgovora, Snežana Daskalović ovogodišnja dobitnica najvišeg opštinskog priznanja u obliku ,,Diplome 10.oktobar”, koja osim godišnjih odmora nema nijedan dan odsustva sa posla.
JUGpress: Od kada ste počeli da radite na poslovima diplomiranog socijalnog radnika u Centru za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava ?

To je bilo 4.maja 1982.godine. Da bi mogla da obavljam ove veoma složene i odgovorne poslove na zaštiti interesa korisnika u socijalnoj zaštiti za opštine Vlasotince i Crna Trava, 11.jula 1984.godine dobila sam od strane Republičkog sekretarijata za pravosuđe i upravu Uverenje o položenom stručnom ispitu.
JUGpress:Bili ste i na internacionalnoj edukaciji o sopstvenom trošku ?

U želji da napredujem u struci, a sve zarad pružanja pomoći i podrške maloletnoj deci koja su u riziku i zanemarena od strane roditelja, sopstvenim sredstvima sam finansirala Internacionalnu edukaciju u Dubrovniku i tom prilikom i dobila potreban sertifikat.
JUGpress: Koliko smo mogli da saznamo bili ste još na nekim edukacijama ?

U želji da i dalje napredujem redovno sam bila na svim edukacijama koje su bile predviđene za pomoć i podršku ,,Ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja”, a sada sam Rukovodilac tima za nasilje u porodici pri Centru za socijalni rad.


JUGpress: Pored obaveza koje ste imali za svoj rad u opštini Vlasotince, od kada ste angažovani za rad na teritoriji opštine Crna Trava?

Na poslovima socijalnog radnika koji pruža pomoć i podršku ljudima u stanju socijalne ugroženosti na teritoriji opštine Crna Trava radim od 1.jula 2013.godine. U zimskim danima 2014.godine, kada je najveći deo opštine Crne Trave bio zavejan pod snežnim pokrivačem, zajedno sa ekspedicijom Lekara bez granice posetili smo, zavejane u zaoseke i mahale, sve nemoćne korisnike socijalne pomoći.


JUGpress:Bili ste angažovani i na realizaciji projekta ,,Uspostavljanje i razvoj usluge podrške za samostalan život osoba sa mentalnim i intelektualnim potrebama” ?

Da. Ovaj projekat realizovan je na teritoriji opštine Vlasotince, a radila sam najpre na izmeštanju iz instistucija i smeštaj u određeni objekat, a potom se puno radilo i na zadovaljavanju potreba samih korisnika.


JUGpress: Trenutno živimo u ne baš prijatnoj situaciju pandemije korona virusa. Da li ste Vi i vaša ustanova bili angažovani u određenim poslovima u ove dane pandemije ? Pored redovnih svakodnevnih poslova i obaveza, bili smo uključeni svo vreme a i sada kada se opet vraća i preti pandemija korone virusa. Obilazili smo naše korisnike svo ovo vreme i pružali neophodnu pomoć svima onima koja je ona potrebna, a to ćemo sigurno činiti i unarednom periodu, odnosno sve dok se ne primiri pandemija korona virus – veli Snežana Daskalović, ovogodišnji dobitnik najvišeg opštinskog priznanja u obliku ,,Diplome 10.oktobar”.


Svestranost
SNEŽANA ČUVAR PRIRODE
Pored obaveza na radnom mestu i u porodici, Snežana je izuzetno aktivna i u mnogim drugim segmentima života. Dobrovoljni je davalac krvi, za šta je od strane Crvenog ktrsta Srbije dobila Zahvalnicu, a posebno je aktivna u vlasotinačkom Planinarskom društvu ,,Morič”, gde se posebno ističe i bori za očuvanje prirode i njenih istinskih prirodnih vrednosti.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Drecun
Drecun
3 godine pre

U sluzi politike poslednjih 30 godina, doduše uvek za različite partije koje su po pravilu gubili izbore zbog njene podrške. Ove godine nije pogrešila ali to ne znači da ovo nije kraj partiji za koju je obilazili Rome i ostale nevoljnike.