Četiri besplatne ture za upoznavanje Niša i okoline

NIŠ

Svetski dan turističkih vodiča obeležen je u Nišu sa četiri besplatne turističke ture za posetioce. Putovanje kroz Prvi Svetski rat, Rimski Niš, Pirot – Muzej Ponišavlja i Manastirska tura izazvale su pažnju mnogobrojnih Nišlija koji su na zanimljiv način voženi pričama turističkih vodiča mogli da čuju nešto novo o istoriji Niša i okoline.

                              „Besplatnim turističkim turama i obilaskom znamenitosti Niša i okoline na najbolji način obeležen je i Svetski dan turističkih vodiča, kao i 20 godina rada Udruženja vodiča u Nišu. Puni autobusi sugrađana i posetilaca našeg grada pokazuju da Niš zauzima važno mesto na turističkoj mapi Srbije, ali i ovog dela Evrope“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                               Ona je dodala da se očekuje  veliki broj posetilaca tokom predstojeće turističke sezone.

                            „ Posebno kada je reč o Tvrđavi i to u godini kada obeležavamo tri veka njenog postojanja, kao i za arheološko nalazište Medijana, koje smo ponovo otvorili posle 10 godina. Ponosni smo na naše bogato kulturno-istorijsko nasleđe i nastavićemo da radimo na promociji potencijala Niša i kroz stvaranje turističke regije južne i istočne Srbije“, dodala je Sotirovski.

                            Među vodičima se našao i Nenad Rokvić, predsednik Udruženja turističkih vodiča Niš.

                          „Kada je iza nas stalo nekoliko privrednih subjekata u gradu, pre svega Gradska kuća, Kabinet gradonačelnice, koji su shvatili da je ovo jedan od načina da se svi turistički segmenti u gradu, počev od onih najstarijih kulturno-istorijskih, preko prirodnih i svih ostalih antropogenih, mogu prezentovati na što bolji kvalitetniji način, kako našem građanstvu, tako i našim turistima, onda je sve lekaše“, poručio je Nenad Rokvić.

                       Prilikom obilaska nalazišta „Medijana“ jedna Nišlijka je poručila kako je ponovno otvaranje ovog turističkog dragulja promenio Niš.

                      „Veličanstvene impresije nakon obilaska. Dugo nisam imala ovakav doživljaj kao sada. Ovo menja Niš po svim aspektima. Kad uđem uvek nešto novo vidim od građevina i arhitekture. Prosto mi je krivo što sam otišla iz Niša“, rekla je ona.

                       Druga Nišlijka je dodala da je jako ponosna što naš grad poseduje ovako nešto što govori o našoj istoriji, da smo locirani od strane velikih.

                      Ovogodišnja tema Dana turističkih vodiča je u znaku obnove i regeneracije profesije vodiča, koja je u lošijem položaju nego što je bila pre pandemije kovida.

                    „Godina 2022.donela nam je povećanje posla, ali smo tada i videli koliko nam nedostaje turističkih vodiča i koliko je ljudi otišlo iz ovog posla jer ne žele više da žive na samoj ivici i stalno razmišljajući da li će se ili neće nešto desiti u svetu ili u našoj zemlji. Potrebno nam je još kolega, posebno mladih vodiča“, kaže Nenad Rokvić.

                        Rekordan broj turista tokom prošle godine pokazuje da su svi napori na promociji Niša u evropskim i svetskim organizacijama i manifestacijama i novi sadržaji koji su uvedeni, dali rezultate. Više od 136 hiljada posetilaca i oko 280.000 noćenja tokom 2022. je dvostruko više nego prošle godine, a novim sadržajima turistički poslenici Niša planiraju da privuku još više posetilaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare