Cera odbio da učestvuje u nadmetanju za nagradu “Branko Miljković”

VRANJE

Miroslav Cera Mihailović, poznati pesnik iz Vranja, ne želi da učestvuje u trci za nagradu „Branko Miljković“ koju dodeljuje Niški kulturni centar.

U otvorenom pismu, koje je uputio članovima žirija i organizatoru  pesničke manifestacxije „Dani Branka Miljkovića“, Mihailović zahteva da ga izuzmu iz daljeg razmatranja.

„Nakon saznanja da se moja knjiga „Pogled sa koca“ po odluci žirija našla u užem izboru za nagradu „Branko Miljković“, obraćam vam se sa zahtevom da je izuzmete iz daljeg razmatranja kako bi članovima žirija makar malo olakšao rad, ničim okrnjio slavu, obradovao i učinio srećnim unapred javno samoproglašene Laureate i sve koji su na bilo koji način uključeni u razne marifetluke oko ove nagrade, ne želeći da na bilo koji način dajem legitimitet već prepoznatljivom maniru i pojavi poslednjih godina učestaloj u našem svakodnevnom književnom životu“, navodi Mihailović u otvorenom pismu.

On ističe i da nagradu koja se zove po kultnom srpskom pesniku već godinama ne dobijaju zaslužni pesnici jer sa raznih strana postoje pritisci na članove žirija.

Povod za ovakvo reagovanje je što se jedan od pesnika, koji se našao u užem izboru za ovogodišnju nagradu, javno oglasio „na portalu jednih novina“ da je laureat.

U žiriju za dodelu nagrade su književnik iz Šapca,Tomislav Marinković, književna kritičarka i istoričarka književnosti iz Novog Sada, Dragana V. Todoreskov i doktorantkinja filologije iz Niša, Jelena S. Mladenović.

Mihailovića je tročlani žiri uvrstio u uži izbor sa zbirkom „Pogled sa koca“ u izdanju Kairosa iz Sremskih Karlovaca. Zbirka je prošle godine dobila nagradu „Stevan Pešić“.

Nagrada „Branko Miljković“ ove godine se dodeljuje 46. put.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare