ČEPURIN: SRBIJA ISPALA ŽRTVA

BUJANOVAC

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je za JUGpress  da je Srbija ispala žrtva u dogadjajima sa izbeglicama, iako nema nikave veze ni odgovornost za to i najavio pomoć

Ruske federacije u vidu šatorskog naselja u Preševu i na severu zemlje.

Čepurin je rekao da je veoma važno pitanje kakva je tendencija sa izbeglicama i upozorio da se njihov broj povećava .

On je dodao da  broj izbeglica koje pristižu u Preševo „na ivici mogućeg“.

 

 

„Niko nema nameru da gradi ovde neke stalne lokacije za izbeglice ali bez obzira na to, ljudima koji dolaze ovde potrebno je pružiti minimalnu pomoć  da bi oni mogli da prežive ove teškoće“, rekao je Čepurin i dodao da je to „ogroman teret koji se stalno povećava, i za  budžet i za  stanovništvo Srbije“.

„Sasvim  je prirodno i Srbiji bi trebalo da bude pružena maksimalna pomoć da bi ona skinula ovaj ogroman teret sa sebe“; smatra Čepurin.

On je rekao i da se „o tome sada vode razgovori“ i da sed to „tiče“ medjunarodnih organizacija“ ali i da je „važno da se nešto uradi“.

On je najavio da će u narednih nekoliko nedelja ruski Humanitarni centar,  zahvaljujući doniranju Ruske Federacije, grdaitei u Preševu mali šatorski gradić , kao i na severu Srbije, sa kompletnom opremom.

„To će biti šatorski gradić sa ukupnim kapacitetom za smeštaj 800 osoba i u njemu bi ljudi mogli da žive i tokom zime i tokom  leta jer ima i peći za grejanje“.

Srbija nema nikave veze niti odgovornost a ispala je žrtva u svim tim doigadjajima i, naravno, ne može sama da preživi ove poteškoće , dodao je Čepurin koji se „nada“ pozitivnom razvoju.

„Ako razvoj neće biti pozitivan onda ćemo se nadati aktivnom medjunarodnom učešću radi rešavanja problema sa izbeglicama“ rekao je Čepurin.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare