Čep za hendikep : Veliko vlasotinačko humano srce

VLASOTINCE


Akcija ,,Čep za hendikep” je započeta pre 2,5 godine sa ciljem i porukom da se humanost može ispoljiti bez i jednog dinara. Akcija ima nekoliko ciljeva a to je, na prvom mestu jeste humanost, povećavanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kao i podizanje kompletne svesti kod građana, a naročito kod mladih ljudi. Do sada, kako su nam rekli predstavnici iz ovog humanog udruženja u Srbiji samo Vlasotince i Leskovac su se uključili u akciji ,,Čep za hendikep” uz svstranu pomoć lokalne samouprave.
Ispred zgrade opštine upriličena je konferencija za novinare na kojoj su govorili Zoran Martinov, osnivač organizacije ,,Čep za hendikep” i domaćin Branislav Pešić, aktivista neformalne grupe mladih i inicijtor ovog nesumljivo humanog projekta. Metalna konstrukcija u obliku srca bila je postavljena već neko vreme a građani su u njega ubacivali čepove od flaša. Inače, postavljeno ,,srce” realizovano je u okviru projekta ,,Zajedno do cilja”koji je opština Vlasotince finansijski pomogla u sadejstvu sa šfajcarskom organizacijom ,,HELVETES”.

  • Ovu metalnu konstrukciju u obliku srca postavili smo u centru grada, ispred zgrade opštine uz zdušnu pomoć lokalne samouprave i švajcarske organizacije ,,HELVETES” i samo zahvaljujući građanima za nekoliko meseci ,,srce” je napunjeno čepovima. Građani su tako u najvećoj meri doprineli da ova humana akcija u potpunosti opravda svoje postojanje i tako se na ovaj način uključimo u akciju nabavljanja ortopedskih pomagala onima kojima su ona neophodna – rekao je Branislav Pešić, inicijator i aktivista neformalne grupe, uz najavu da će pored kupališta na reci Vlasine biti postavljeno još jedno ,,metalno srce” za odlaganje čepova, a da su ovakve posude već postavljene u školama i vrtićima.
    Zoran Martinov, osnivač organizacije ,,Čep za hendikep” bio je više nego pozitivno iznenađen saznanjem da je ,,srce” puno do samog vrha čepovima revnosnih građana, koji su sa puno pažnje pristupili ovom humanitarnom pohodu dobrih i humanih ljudi.
  • Ova organizacija postoji već 12 godina, a ovo je prvi put da je postavljeno jedno ovakvo ,,srce” u jednoj opštini. Osim Vlasotinca ,,srce” postoji i u Leskovcu i projekti su realizovani u saradnji sa lokalnom samoupravom, dok je u Bajinoj Bašti realizovala sama neformalna grupa. Želim da kažem da smo onima kojima je potrebno ortopedsko pomagalo mogu da nam se obrate, i mi ćemo vrlo brzo stupiti u kontakt sa njim kako bi mogli da dobiju našu pomoć – rekao je Zoran Mrtinov.

  • I pored brojnih i svakodnevnih obaveza, zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić primio je predstavnike ,,Čep za hendikep” i u razgovoru sa njima posebno je istakao humanost ove akcije, kao i istinsku nameru lokalne samouprave da pomogne aktivistima u njihovim humanim namerama i akcijama koje budu u narednom periodu organizovali.
  • Mi sve objekte, koje sada rekonstruišemo, gledamo da radimo u interesu naših građana, a naročito za osobe sa invaliditetom, ali i pored određenih problema koje ponekad imamo, tražimo druge načine da tim ljudima pomognemo. Tako je u planu da osobama sa invaliditetom uradimo adekvatan prilaz njihovim potrebama u zgradi opštine. Imamo gerento domaćice, a imamo i 23 lična pratioca za decu sa smetnjma u razvoju, izdvajamo više od 15 miliona dinara za tu vrstu usluga. Penzionerima smo ponudili da opremimo veći prostor za njihove potrebe, ali oni nisu mogli da usaglase svoje želje i razmišljamo da im ponudimo manji prostor u okviru Sportske hale. U svakom slučaju naša opština sa puno pažnje i želje prilazi svim onim pojedincima kojima je potrebna naša pomoć. To smo činili do sada u punom kapacitetu, tako će biti i u vremenu koje je pred nama – rekao je Vladimir Kocić, zamenik predsednika opštine Vlasotince.

Gostoljubivi domaćini
PRIJEM KOD ZAMENIKA PREDSEDNIKA OPŠTINE
VLADIMIRA KOCIĆA

Udruženje ,,Čep za hendikep” prdstavlja izvornu ,,grassroots” građansku inicijativu koju su pokrenule osobe sa invaliditetom (OSI), korisnici mehaničkih i električnih ortopedskih pomagala u cilju unapređenja sopstvenog položaja. Udruženje je nastalo kao društvena reakcija na nepovoljnu zakonsku regulativu u Srbiji, koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala u veoma dugim i ponekad nehumanim rokovima, od 3-6 godina u zavisnosti od invaliditeta, u poređenju sa znatno kraćim rokovima u drugim zemljama. (kraj) VS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare