Centar za radiologiju objavio važnu novost

Foto: Ilustracija

NIŠ  

                                  Centar za radiologiju Univerzitetkog kliničkog centra Niš posle više od decenije pauze, pokrenuo je opet endoskopsku proceduru sanacije aneurizme abdominalne aorte EVAR. Sa lekarima UKC Niš, ovu proceduru izveo je profesor dr Pajman Majd sa katedre za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, Univerziteta u Kelnu, a u saradnji sa istaknutim stručnjakom posredovale su Austrolajn iz Beograda i Jotek, kuće koje duži niz godina sarađuju kod neurovaskularnih i periferno vaskularnih procedura, saopšteno je iz Univerzitesko kliničkog centra Niš.

                                      Prema rečima predstavnika ovih kuća, niški Centar za radiologiju je oduvek bio inovator u oblasti radiologije pa i u ovoj proceduri koju je pre više godina prvi pokrenuo te je potpuno očekivano da i danas pored Kliničkog centra Srbije, Kliničkog centra Vojvodina i Instituta za kardiovaskularne bolesti u Srmeskoj kamenici, proceduru nastavi da radi i Univerzitetski klinički centar Niš kao zdravstvena ustanova najvišeg ranga zdravstvene zaštite, navodi se u tekstu ove zdravstvene ustanove koji je objavljen na zvaničnom sajtu UKC-a.

                                    Prednosti endovaskularne rekonstrukcije aneurizme aorte u odnosu na otvorenu hirurgiju su u tome što su manje invazivne od otvorene hirurgije, imaju niži hirurški morbiditet i stopu mortaliteta i smanjuju dužinu postoperativnog boravka u bolnici što se direktno odražava i na ekonomski deo lečenja . Postupak EVAR se sastoji od postavljanja stent-grafta unutar aorte kako bi se aneurizma isključila iz arterijske cirkulacije i smanjio rizik od rupture.

                                      Prema rečima rukovodstva Centra za radiologiju UKC Niš, ova procedura se uvodi kao standardna i značajno će doprineti u daljem zbrinjavanju pacijenata iz ovog dela Srbije.

(Kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare