Časopis Elementi

 

LESKOVAC

U Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu održana je promocija naučnog časopisa „Elementi“, časopis  koji izdaje Centar za promociju nauke. Prisutne profesore i učenike pozdravila je Olivera Ivanović-Tanić, stručni saradnik Centra i urednik programa Naučnog kluba. O temama časopisa za promociju nauke (broj 11, za zimu 2017.) govorili su Ivan Umeljić, glavni i odgovorni urednik časopisa i Jovana Nikolić, pomoćnica urednika.

Tema broja je „Lažne vesti“ i tiče se lažnih vesti ili kao izjava o nekim činjenicama ili kao neka optužba i u 2017. godini kao važan termin, a koji doprinosi „…podrivanju poverenja društva u medijske izveštaje“ (I.Nikolić). Istaknuti su primeri u svetu, vezani za važne političke ličnosti. U svemu tome veliku ulogu ima napredak tehnologije, neverovatna brzina kojom se vesti šire putem  interneta, a naročito putem društvenih mreža.

Iz oblasti medicine govorilo se o epidemiji iskorenjenih bolesti. Druga decenija 21. veka ostaće upamćena po ponovnom pojavljivanju zaraznih bolesti za koje se smatralo da su iskorenjene, u većem delu sveta. Male boginje, koje su se pojavile u mnogim ekonomski razvijenim zemljama,, pa i kod nas, smatra se da je najveći broj obolelih iz populacije nevakcinisanih. Formirali su se pokreti za vakcinu i protiv vakcine, ne samo protiv zauški, morbila i rubele, već rizičnost  i opravdanost vakcinacije. I dok se u javnosti vode žučne rasprave o opravdanosti obavezne vakcinacije, ima podataka da je poraslo interesovanje za vakcine protiv malih boginja.

Na temu Samomedikacija iz oblasti  fenomeni, uvodničari su citirali Majkla  Hofmana, profesora sa Univerziteta Kjoto u Japanu, vodećeg stručnjaka u oblasti samomedikacije kod životinja: “Verujem da se svaka vrsta koja živi na Zemlji danas leči na ovaj ili onaj način. Jednostavno, to je stvar života“. Ako se posmatraju sićušna bića, pod lupom i na život koji se odvija oko nas, može da se uoči grupa pravih socijalnih insekata, gde spadaju mravi, pčele, ose, termiti, koji prave farme, ventilacione sisteme i groblja, imaju sposobnost i lečenja. Jedna vrsta mrava, koji se mogu naći na teritoriji Balkanskog poluostrva, pronašli su način da se bore protiv opasnih gljivičnih oboljenja koja se javljaju unutar njihovih kolonija. Prosto da ne verujemo, sprečavaju širenje infekcije u koloniji, hranom bogatom vodonik-peroksidom, tzv. hidrogenom (za nas antiseptik). Dobar su primer i pčele, i šimpanze (parazite u crevima leče određenom biljkom, gutajući cele listove, dok upotreba veće količine je otrovna). Veruje se da će buduća istraživanja pružiti i nova saznanja koja bi mogla da nađu svoju primenu i u humanoj  medicini .

Iz oblasti Kvantne muzike, tema je bila zanimljiva za učenike „Muzika atoma uz novi instrument“. Uz pomoć eksperimenata u laboratorijama i saradnju sa kvantnim fizičarima, snimljeni su zvuci koje „sviraju“ atomi. Nove naučne tehnologije  i njihova muzika uz kvantnu fiziku,  ovezujući ih na inovativan način. Ta inovacija je hibridni klavir, koji je proizveo tim inženjera iz Srbije, na čelu sa Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem. Hibridni klavir proizveden u okviru projekta Kvantna muzika izabran je među šest finalista za izbor najbolje tehnološke inovacije u Srbiji u 2017. godini. Mogućnosti slušanja zvuka klavira moguće je samo preko slušalica, bez širenja zvuka u prostoru i još mnogo drugih novih mogućnosti.

Časopis „Elementi“ nudi još zanimljivih i naučnih tekstova: „Harizmatične vrste u društvu spektakla“, „Saga o nestajanju“, „Ples boja i linija“, „Nauka u kuhinji“, „Darvinovi vanzemaljci“, „Šta sve biljke znaju“, „Ishrana – Da li je gluten kriv?“…

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare