Časlav Ristić i Predrag Blagojević novi članovi LAF-a

NIŠ

Lokalni antikoruocijski forum grada Niša (LAF) je u svoj sastav uvrstio dobitnike Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije u 2016. godini Čedoslavu Ristić, finansijsku stručnjakinju i članicu Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) i Predraga Blagojevića, novinara i glavnog i odgovornog urednika internet portala Južne vesti.

LAF je doneo ovakvu odluku na osnovu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije grada Niša, koji predviđa da stalni članovi LAF-a mogu postati dobitnici Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije „ukoliko to žele“, a Ristićeva i Blagojević su na poslednjem sastanku LAF-a izrazili želju da to budu.

LAF je Gradskom veću uputio obaveštenje da je donelo odluku da u svoj sastav uvrsti Čedoslavu Ristić i Predraga Blagojevića. Prema dosadašnjoj praksi, Gradsko veće donosi rešenje o novim članovima LAF-a, čime se procedura njihovog izbora formalno okončava.

Čedoslava Ristić je dobitnica Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije u 2016., u kategoriji građana, jer je kao članica UPSS-a, pravnica i nekadašnja poreska inspektorka ukazivala na moguće nepravilnosti u javnom sektoru i dala doprinos pokretanju postupaka protiv nadležnih. Ona je bila predstavnica UPSS-a u „praznoj stolici“ u Nadzornom odboru Gradske toplane, gde je doprinela otkrivanju više potencijalnih nepravilnosti, a aktivno je učestvovala u izradi izveštaja LAF-a i Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) o propustima u načinu trošenja  budžetskog novca datog niškim medijima na konkursu za sufinansiranje za 2015. godinu.

Predrag Blagojević je laureat Godišnje nagrada za borbu protiv korupcije, u kategoriji profesije, jer je kontinuirano i posvećeno izveštavao o temama koje su vezane za koruptivno ponašanje u javnom sektoru, a pre svega o takvim nepravilnostima u radu organa javne vlasti i nosilaca javnih i političkih funkcija. Zbog ovakvog strateškog opredeljenja, Južne vesti su postale veoma uticajan medij na jugu Srbije i šire, a sam Blagojević je bio izložen pritiscima i pretnjama. On je dobitnik više prestižnih profesionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo.

LAF koristi priliku da još jednom izrazi zahvalnost Vesni Crnogorac, koja je izašla iz LAF-a iz privatnih razloga, za njeno značajno i ozbiljno angažovanje i doprinos radu ovog kontrolnog tela.

LAF je samostalno i nezavisno gradsko telo, predviđeno Lokalnim planom za borbu protiv korupcije, o čijoj se realizaciji stara. Članovi LAF-a rade volonterski i za svoj rad ne primaju zaradu i drugu naknadu iz budžeta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare