Bulatović: RGZ nema pravo da reklamira advokate

BEOGRAD
Republički geodetski zavod prekršio je Zakon o advokaturi najavom da će na društvenoj mreži „Iks” objavljivati listu najuspešnijih advokata, saopštio je za „Politiku” Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda.

„Članom 24 Zakona o advokaturi izričito je zabranjeno reklamiranje advokata, te RGZ na ovaj način protivzakonito reklamira pojedine advokate, dok druge degradira, bez ikakvih zakonom utvrđenih kriterijuma, ne iznoseći podatke u vezi sa njihovim radom u pogledu broja rešenih i nerešenih predmeta. Time narušava ugled celokupne advokature Srbije, ulazeći neovlašćeno u ocenu stručnosti svih advokata bez ikakvog pravnog osnova”, navodi advokat Bulatović.

Ukazuje da je posebno alarmantno da se ovakvim postupanjem od strane Republičkog geodetskog zavoda krši niz zakona, počevši od Zakona o advokaturi.

„Ovakvim objavljivanjem vrši se reklamiranje advokata kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu, a krše se posebno Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kao i Zakon o dostupnosti podataka od javnog značaja, jer je nejasno ko je takav podatak i tražio. Advokatska komora Beograda poziva Republički geodetski zavod da bez odlaganja ukine ovakvu praksu izveštavanja, jer bi u suprotnom svi sudovi i drugi državni organi izveštavali javnost o rešenim i nerešenim predmetima advokata, ne ulazeći u sadržinu predmeta koji se rešavaju, što je u potpunosti protivzakonito”, ocenjuje Bulatović.

Ukazuje da je povod objava Republičkog geodetskog zavoda na društvenoj mreži „Iks”, jednom od zvaničnih glasila Republičkog geodetskog zavoda. U toj objavi RGZ najavljuje novu praksu u njihovom radu o objavljivanju liste najuspešnijih advokata i advokata koji zaostaju u radu, rangiranih po broju rešenih predmeta. (Politika)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare