Bujanovački srednjoškolci u finalu takmičenja “Evropa to si ti”

NIŠ-BUJANOVAC-BOJNIK

Finalisti kvizu znanja “Evropa, to si ti” koju sprovodi EU Progres iz južne I istočne Srbije su ekipe iz Prijepoljske gimnazije, tim “Ambasadori”  iz Gimnazije Novi Pazar, “Vitezovi zdravlja” iz Stručne škole “Sveti Sava” iz Bujanovca i “Zeleni Zid” iz Tehničke škole “Boško Krtić” iz  Bojnika.

Ove ekipe pokazale su najbolje znanje na održanom polufinalnom takmičenju održanom u Nišu. Na ovom takmičenju svoje znanje iz oblasti EU integracija i Evropske Unije pokazali su učenici iz Prijepolja, Bujanovca, Preševa, Novog Pazara, Nove Varoši, Lebaa i , Bojnika.

„Razvojni program „EU progres“  je pokrenuo kampanju „Evropa to si ti“, kako bi približio mladima pitanja Evrospke Unije, evropskih integracija, odnosa Srbije i EU i svega onoga što oni mogu da iskoriste za programe razmene, usavršavanja u inostranstvu, kako srednjoškoci tako i studenti“, rekao je za JUGpress Goran Zarić organizator takmičenja „Evropa, to si ti“.

U takmičenje su učestvovale srednje škole i sprovodilo se u 34 opštine južne i istočne Srbije, u sredinama gde EU progres radi. Na raspisani poziv stiglo je  25 prijava iz 17 opština.

Među finalistima je ekipa škole “Sveti Sava “ iz Bujanovca.

“Aplicirali smo projektom “Vitezovi zdravlja” i njegova suština je poboljšanje kvaliteta života dece u školi kroz program ishrane. Deca koja pohađaju ugostiteljski smer, tokom prakse spremaju zdrave obroke koje bi donosili u školu  i nudili učenicima. Učenici bi ih kupovali po nižoj ceni, a onda bi đaci ekonomskog smera uradili analizu troškova koliko se isplati i mogu li se pokriti troškovi. Medicinari bi radili radionice na temu zdrave ishrane ne samo svojim vršnjacima već svima u Bujanovcu”, kaže Ivana Mitrović Srednja stručna škola “Sveti Sava” Bujanovac.

Timove čine tri učenika i nastavnika. U polufinalu, a tako će biti i na finalnom takmičenju, po dva učenika su odgovarali na pitanja. Ideje koje su škole prezentovale su različite a najčešće nabavke sredstava za poboljšanje uslova rada u školama i unapređenje nastave.

U polufinale , nakon on-line glasanja, koje se odvijalo na platformi „Evropatositi. Rs“, je odabranao osam škola za kviz znanja.


Dve škole- svaka ispred jednog regiona koje budu osvojile njaviše poena, dobiće po 100 hiljada dinara da sprovedu projekat koji su predložili a koji treba da doprinese poboljšanju učeničkog života ili kvaliteta nastave.

Finale će se održati  12. maja u Novom Pazaru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare