Bujanovac: Prikupljena dokumentacija za besplatne udžbenike

BUJANOVAC

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Bujanovcu prikupila je svu neophodnu dokumentaciju za dodelu besplatnih udžbenika za narednu školsku godinu, rečeno je JUGpressu .

Škola će podatke poslati Ministarstvu prosvete preko informacionog sistema Dositej“ do 25 aprila kada i ističe rok za slanje, rekla je za JUGpress zamenica direktorke ove  škole Danijela Stojanović.

Zbog predstojećih Uskršnjih praznika oni će primati dokumentaciju i u utorak, kada je i prvi radni dan posle kraćeg raspusta. Za sada broj prikupljenih prijava za besplatne udžbenike je oko 400, rekla je Stojanović.
Prema planu Ministarstva prosvete, besplatne udžbenike dobiće svi osnovci iz materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP), kao i treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.
Kao dokaz o ispunjenosti uslova za dobijanje besplatnih udžbenika, roditelji treba da dostave sledeću dokumentaciju: za učenike iz materijalno ugroženih porodica – rešenje kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći; za treće i svako naredno dete – potvrdu obrazovne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta, dok za decu koja se školuju po IOP-u dokumentacija nije potrebna jer škola poseduje podatke o tim učenicima.


Ako učenik ostvaruje pravo po više osnova, udžbenike dobija po osnovu jednog kriterijuma, navode u Ministarstvu prosvete.
Učenici od prvog do četvrtog razreda dobiće besplatne udžbenike za matematiku, srpski/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik, a đaci od petog do osmog razreda za matematiku, srpski/maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare