Bugarska razmatra kako da zaštiti domaće proizvođače hrane u vreme epidemije

SOFIJA

Pod maskom brige za lokalne proizvođače hrane u uslovima epidemije korona virusa, bugarski političari žele da proguraju protekcionističke mere protiv uvozne robe. Tako je zamenik bugarskog premijera Krasimir Karakačanov predložio da se zabrani uvoz hrane dok se ne iscrpi bugarska proizvodnja.

Karakačanov, lider nacionalističke partije VMRO, manjeg partnera u koalicionoj vladi premijera Bojka Borisova, zatražio je od ministra ekonomije da zaustavi uvoz i prodaju voća i povrća iz inostranstva dok traje sezona berbe bugarskog voća i povrća, odnosno dok se ne proda lokalna ponuda.

Slično je nešto ranije predložila i ministarka poljoprivrede Desislava Taneva koja je iz premijerove partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), inače članice grupe EPP u Evropskom parlamentu.
Ministarstvo poljoprivrede želi da uvede pravila po kojima bi polovina prostora u svim supermarketima bila rezervisana isključivo za hranu proizvedenu u Bugarskoj.

Prema tom projektu, svi maloprodajni lanci bi izdvojili štandove, zamrzivače, rafove za bugarske prehrambene proizvode i oni bi trebalo da predstavljaju najmanje polovinu prostora određenog za svaku grupu proizvoda.

Te namirnice moraće da potiču direktno od proizvođača u određenom geografskom području gde je prodajni objekat ili iz kruga od 200 kilometara. Planirano je i da ti proizvodi ne mogu da se prodaju po promotivnim cenama, osim kada proizvođač napismeno da izričitu saglasnost.

predlogu raspravljaju vladini zvaničnici i Udruženje za modernu trgovinu koje okuplja vodeće maloprodajne lance u zemlji, uključujući Kaufland, Lidl, Bilu (Billa) i nekoliko bugarskih lanaca.
Borisov nije komentarisao predlog i još nije jasno da li će i kada biti usvojen, prenosi Euraktiv Bugarska.

Istovremeno se ideja ministarke poljoprivrede našla na meti kritika jer se njome, kako navode oni koji joj se protive, krši zakonodavstvo EU u više oblasti, poput slobode kretanja robe. 
Iste kritike odnos se i na predlog Karakačanova.

Udruženje za modernu trgovinu upozorilo je na kršenje pravila konkurencije i na pružanje nedozvoljene državne pomoći što bi, smatraju kritičari predloga, moglo da vodi do sudskog postupka protiv Bugarske.

(EurActiv)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare