Bugari se plaše napada Rusije

SOFIJA

Dve trećine Bugara strahuje da će Moskva izvesti raketni ili bombaški napad na objekte u Bugarskoj, dok se više od polovine plaši da bi Rusija mogla da okupira njihovu zemlju, pokazuju rezultati istraživanja.

Od upotrebe nuklearnog oružja se plaši tri od četiri Bugara, pokazuje istraživanje koje je agencija ESTAT sprovela za Fondaciju Radionica za građanske inicijative.

Da bi Rusija mogla da okupira Bugarsku strahuje 54% ispitanika, a 62% da bi mogla da izvrši raketne ili bombaške napade na njenu teritoriju.

To bi moglo da bude objašnjenje zašto ta zemlja nije za oštriju politiku prema Moskvi i zašto društvo pokušava da ima neutralniji stav prema ratu u Ukrajini, piše EURACTIV.

Polovina ispitanika je reklo da očekuje da NATO pomogne Bugarskoj u slučaju napada, ali samo 41% njih podržava članstvo Bugarske u toj vojnoj alijansi, dok se trećina izjasnila protiv.

Istaživanje pokazuje i da samo 10% Bugara poznaje istoriju bugarsko-ruskih odnosa, dok 80% nije sigurno u svoje znanje, što stvara podlo tlo za rusku propagandu i izvrtanje istorijskih činjenica.

Bugarska država je stvorena posle Rusko-turskog rata 1877-1878, ali su vlasti u Sofiji ostale vazali osmanskog sultana i posle rata, da bi početkom 20. veka proglasila nezavisnost.

Većina Bugara (61%) ne zna da se Rusija protivila ujedinjenju bugarskih teritorija 1885. godine, a 42% je ubeđeno da SSSR nije proglasio rat Bugarskoj u Drugom svetskom ratu.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare