Budžet za 2020.godinu 11,2 milijarde

NIŠ

 Budžet grada Niša  za 2020. godinu  iznosi oko 11,2 milijarde dinara, što je za 500 miliona dinara više u odnosu na ovu godinu. Prema rečima Danijele Spasović, sekretara Sekretarijata za finansije grada Niša, do povećanja obima budžeta došlo je jer se očekuje povećanje prihoda od poreza na zarade zaposlenih u javnom sektoru kao i povećanja poreza na imovinu. Krajnji rok za usvajanje budžeta za 2020.godinu je do  20. decembara.

 Procene su da će u narednoj 2020.godini grad  imati bolju naplatu prihoda budući da je u 2019.ostvareno više za oko milijardu dinara u odnosu na 2018.godinu po ovoj osnovi te otuda i povećanje budžeta za 4,6 odsto.

 Prema rečima Danijele Spasović najviše para iduće godine biće uloženo u komunalnu i infrastrukturnu izgradnju. To se odnosi na saobraćajnice u gradu, na program izgradnje i program održavanja kao i Direkciju za izgradnju. Sledeći sekretarijat kod koga je veliki obim budžeta je Sekretarijat za komunalne delatnosti. Za obrazovanje je predviđeno  milijarda i 700 miliona dinara, a 900 miliona je predviđeno za PU “Pčelica”.

                    “ Za socijalna davanja ove godine opredeljeno je oko 750 miliona dinara”, kazala je Spasović. ”To je za 50 miliona više nego u 2019.godini”.

                       Nacionalna koalicija za decentralizacju smatra da je planirani budžet nerealan, a pre svega kritikuju to što im je dato malo vremena kako bi proučili tekst nacrta budžeta za iduću godinu.

                       “Jano upozbavanje sa nekakvim nacrtom ne postoji u zakon, postoje javne rasprave, zakonom utvrđena procedura koja propisuje da je potrebno održati veći broj javnih rasprava na kojima će se uzimati saveti, mišljenje i sugestije građana vezane za nacrt. Mi smo nacrt dobili u ponedeljak uveče”, istako je Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare