Budžet opštine Bujanovac milijardu i šezdeset miliona


BUJANOVAC

Šef odeljenja za finansije u opštini Bujanovac Boban Pavlović za JUGpress kaže da je ovogodišnji budžet te opštine planiran u iznosu od 1.060.463.520 dinara.

” Odeljenje za finansije je napravilo nacrt Odluke o budžetu koji je usvojilo opštinsko veće i uputilo ga skupštini na usvajanje. Budžet je planiran u iznosu od 1.060.463.520 dinara. Rađen je u skladu sa uputstvom koje smo dobili iz Ministarstva finansija. Planiramo povećanje mase za plate za 7% za sve zaposlene koji se finansiraju iz lokalnog budžeta, transferna sredstva nam ostaju na istom nivou kao i 3- 4 godine unazad u iznosu od 391.927.698 dinara. I ono što mi već 18 godina planiramo, to su sredstva iz Koordinacionog tela za infrastrukturne projekte u iznosu od 155 miliona dinara”, rekao je Pavlović.

“Ako pogledamo izvorna sredstva budžet isti je kao i prošle godine, mada smo prošle godine planirali sredstva u iznosu od 200 miliona od Kancelarije za javna ulaganja za rekonstrukciju dve škole. Ta sredstva u ovoj godini nismo dobili, a za narednu godinu imamo obećanje iz Kancelarije za javna ulaganja da će u proces rekonstrukcije na teritoriji opštine Bujanovac ući četiri škole i to OŠ „Desanka Maksimović“ Biljača, OŠ „Branko Radičević“, OŠ „Muharem Kadriju“ i Srednja stručna škola „Sveti Sava“, pa ćemo onda i ta sredstva da planiramo”, dodao je Pavlović.

Najveći prihod opštine Bujanovac je, kaže , od poreza na zarade i iznosi 200 miliona.

“Od poreza na imovinu planirana su 66,5 miliona, na ime zauzeća javne površine 70 miliona. Ovo drugo, transferna sredstva, tu se podrazumeva da su tu i naša sredstva, planirana  su u iznosu od 903 miliona dinara, 153,6 miliona planiramo iz Republike”.

Na pitanje da li su u budžetu za narednu, 2019. godinu povećane neke pojedinačne stavke kaže :” Izdvajanja za poljoprivredu su ostala na istom nivou kao i ove godine, 22,4 miliona dinara. Za nova zapošljavanja smo isplanirali 10 miliona i to je na istom niovu kao i u 2018. Za medije pet miliona, kultura dva miliona, socijala je povećana za 1,5 miliona za isplatu jednokratnih pomoći koje se realizuje preko Centra za socijalni rad, za personalne asistente za lica koja rade sa osobama ometenim u razvoju, imamo pomoć u kući 3,6 miliona dinara”.

Do 15. decembra je, kaže, ostvarenje budžeta za 2018. godinu bilo oko 90%. “Očekujem da ćemo prihode realizovati sa 94-95% u ovoj godini”, kaže Pavlović.

Dodaje da su iz ovogodišnjeg budžeta radjeni značajni infrastrukturni projekti i najavljuej nove.

“Mi planiramo da sredstvima od Koordinacionog tela, 115 miliona, i iz naših sopstvenih sredstava 140 miliona, dakle ukupno 250-260 miliiona za infrastrukturne projekte. Tu imamo dva projekta koje ćemo realizovati preko EU PRO, a to je zamena ulične rasvete led svetlima, čime se štedi električna energija. Naše učešće je 15 miliona dinara. UNDP će finansirati ceo projekat izgradnje stočne pijace, a tu su i potrebe koje su dostavile mesne zajednice”, objašnjava Pavlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare