Budući profesori istorije iz Niša obišli Republiku Srpsku

NIŠ

                           U organizaciji Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu za studente ove visokoškolske ustanove od 3. do 6. septembra priređena je stručna ekskurzija „Upoznaj Republiku Srpsku“. Ekskurzija je organizovana uz podršku dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, profesora dr Drage Mastilovića, koji je ujedno bio i domaćin studentske posete.

                          Grupa od 70 studenata i tri nastavnika i jednog saradnika sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu tokom trodnevnog boravka u Republici Srpskoj obišla je brojne spomenike, muzeje i stratišta koji svedoče o bogatoj i teškoj prošlosti srpskog naroda sa leve obale Drine.

                          Studenti su obišli Andrćgra, Višegrad, Pale. Posetili su Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik na Sokocu, Staru crkvu i Saborni hram u Sarajevu, Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru koja je tokom 19. veka važila za jedan od najviših i najlepših pravoslavnih hramova na Balkanskom poluostrvu. U Mostaru su studenti posetili i grobove srpskih velikana Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića.

Posle Mostara studenti su produžili ka manastiru Žitomislić koji datira iz 15. veka i pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj SPC. Tom prilikom dočekao ih je iguman manastira otac Danilo Pavlović koji je goste upoznao sa istorijom manastira, njegovom bogatom riznicom i bibliotekom.

                   Poslednjeg dana stručne ekskurzije studenti iz Niša prisustvovali su Svetoj liturgiji u manastiru Tvrdoš i obišli su Grad sunca kod Trebinja, Hercegovačku Gračanicu u kojoj se nalazi grob Jovana Dučića.

                    Govoreći o značaju studentske posete Republici Srpskoj jedan od organizatora ove stručne ekskurzije docent dr Dejan Antić je izjavio je da je glavni motiv organizovanja ekskurzije bio upoznavanje budućih profesora istorije iz Niša, Leskovca, Prokuplja  i drugih gradova južne Srbije sa teškom prošlošću Srba na levoj obali Drine, sa njihovim stradanjima i viševekovnom žrtvom koju su podnosili da bi Republika Srpska danas živela.

                   “Drugi važan motiv jeste ideja o uspostavljanju čvršćih akademskih veza između studenata Filozofskog fakulteta u Nišu i Filozofskog fakulteta na Palama jer u tome između ostalog leži i ključ nacionalnog povezivanja. Mladi ljudi su nosioci nacionalnih integracija. Oni su najbolja spona između Srbije i Republike Srpske. Negovanjem kulture sećanja na celom srpskom etničkom prostoru i povezivanjem studenata srpskih univerziteta gradimo nacionalno jedinstvo bez kojeg nam nema budućnosti“, kazao  je Antić.

                  Domaćin studentske posete Republici Srpskoj, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor dr Draga Mastilović je naveo da je sa kolegama sa Filozofskog fakulteta iz Niša došao na ideju o ovoj poseti znajući da kultura sećanja kod Srba ima dva velika nedostatka – neznanje i međusobno nepoznavanje.

                  “Iz toga je proistekla ideja o ovakvim posetama studenata Srpskoj i Srbiji, za koje verujemo da će postati tradicionalne. Oseti se velika smetnja tim integrativnim procesima srpskog nacionalnog korpusa, barem na tom duhovnom i kulturnom planu.  Deca iz južnih srpskih krajeva trebaju da saznaju nešto više o istoriji Srba na ovim prostorima i da se upoznaju sa studentima u Istočnom Sarajevu, kao što će i studenti iz Republike Srpske posetiti Niš i jug Srbije”, kazao je profesor dr Draga Mastilović.

Fotografije: Aleksandar Veselić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare