Broj starih predmeta u leskovačkom sudu manji za 50 posto

LESKOVAC

Osnovni sud u Leskovcu, uz okviru projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, koji finansira Evropska unija, organizovao je od danas  do 6. aprila interaktivnu radionicu  pod nazivom „Razmena dobre prakse, organizacija rada izvršnog odeljenja“.

U radu radionice učestvovali su predsednici sudova, sudije i sudijsko osoblje iz osnovnih sudova u Nišu, Kragujevcu i Vranju.

“Smanjenje broja starih predmeta jedan je od ključnih prioriteta iz Akcinog plana Republike Srbije za pregovaračko poglavlje 23 i po tom pitanju imali smo konktinuirane konsultacije  i podršku Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije  i EU projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, rekao je predsednik Osnovnog suda u Leskovcu Miodrag Janković.

Osnovni sud u Leskovcu preduzeo je neophodne mere i izvršio reogranizaciju rada izvršnog odeljenja suda, uz pomoć i podršku stručnjaka EU projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“.

“Ponosni smo na rezultate ostvarene tokom prethodne godine. Zaključno sa 31. 12. 2016. godine, kroz realizaciju Programa rešavanja starih predmeta, broj starih predmeta u našem sudu smanjen je za 50 posto” , istakao je Janković.

Dodatni podsticaj za dalji rad svakako predstavlja i nagrada koju je, za postignute rezultate i napredak u tekućoj godini u odnosu na prethodnu, odnosno za najveći broj rešenih predmeta, Osnovnom sudu u Leskovcu dodelio Vrhovni kasacioni sud na godišnjem savetovanju sudija Republike Srbije održanom prošle godine u Vrnjačkoj Banji.

“Vodeći se dobrom praksom i preporukama stručnjaka EU projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, Osnovni sud u Leskovcu doneo je Program rešavanja starih predmeta za 2017. godinu koji će, verujemo, dati još bolje rezultate” , istakao je Janković.

U okviru trodnevnog programa radionice učesnici su posetili službe izvršnog Odeljenja Osnovnog suda u Leskovcu, razmelili iskustva i identifikovali najbolje prakse u pogledu organizacije izvršnih odeljenja, kao i modele za saradnju sa eksternim institucijama u sprovođenju izvršenja na terenu. Tokom radionice definisani su zaključci i preporuke kako bi se pomoglo sudovima u daljem unapređenju efikasnosti rada izvršnih odeljenja.

Projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ finansira Evropska unija. Ukupna budžet projekta je 3,8 miliona evra. Sprovođenje projektnih aktivnosti počelo je u februaru 2016. godine i trajaće 24 meseca.

 

Glavni cilj projekta je unapređenje rada pravosudnih organa i njihove sposobnosti za merenje učinka kroz standardizaciju radnih procesa i procedura, uvođenja novih i poboljšanih metodologija rada, poboljšavanje komunikacije sa javnošću, unapređenje profesionalnih kompetancija i reviziju relevantnog zakonodavnog okvira. Projekat se bavi efikasnošću pravosuđa u celini sa fokusom na mrežu sudova opšte nadležnosti i javnih tužilaštva.

Projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ usklađen je sa prioritetima definisanim u ključnim strateškim dokumentima, kao što su Nacionalna strategija reforme pravosuđa i Akcioni plan za poglavlje 23, i doprineće daljem usklađivanju pravosuđa sa standardima EU.

Ključne oblasti kojima se projekat bavi su: rešavanje starih predmeta, ujednačavanje sudske prakse, unapređenje radnih procesa u sudovima i javnim tužilaštvima, sistem upravljanja učinkom, transparentnost pravosuđa i komunikacija sa javnošću i upravljanje ljudskim resursima u pravosuđu.

 

 

 

 

Broj

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare