Broj beskućnika u EU konstantno raste već 10 godina

BRISEL

Evropska unija prema istraživanjima ima najmanje 700.000 beskućnika, što je 70% više nego pre 10 godina. “Vreme je da Evropska komisija i vlade (članica EU) promene tu situaciju”, napisali su u autorskom tekstu za EURACTIV.com evropski komesar za radna mesta i socijalna prava Nikolas Šmit, portugalska ministarka za rad, solidarnost i socijalnu bezbednost Ana Mendes Godinjo i Iv Leterm, ambasador dobre volje za borbu protiv beskućništva u Evropi.

Pandemija je izvan svake sumnje pokazala koliko je pristojan dom važan za zdravlje i koliko beskućnici čine ranjivim i pojedince i društva, napisali su autori.

“Ali na beskućnike se često gleda kao na nesrećnu ‘životnu činjenicu’. To imlicitno znači prihvatanje da svake noći, u drugoj po veličini ekonomiji u svetu, muškarci, žene i deca spavaju na ulicama, u automobilima, šatorima ili privremenom smeštaju. To znači prihvatanje strašnih posledica po njihovo zdravlje, blagostanje i inkluziju”, navodi se u tekstu.

Autori ističu da je beskućništvo napad na dostojanstvo i sam život i da je “u osnovi nepomirljivo sa ciljevima EU o socijalnom napretku”.

Podsećaju da su mnoge države tokom pandemije korona virusa preduzele dodatne mere da pomognu beskućnicima. Kao primer navode Brisel, gde je u 11 hotela obezbeđeno 700 mesta za beskućnike, što dokazuje da “u krizi naizgled nemoguće može postati moguće”.

Ta kratkoročna rešenja, dodaje se, pokazuju se od suštinskog značaja u vanrednim situacijama, ali takođe ističu potrebu za sistemskom promenom da bi se iskorenilo beskućništvo, navode autori.

Prema njihovoj oceni, beskućništvo nije nerešiv problem, ali zahteva odlučnu akciju koja je usmerena na uzroke problema i ulaganje u prevenciju i strategije osnaživanja.

Odgovornost je pre svega na nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima, navode autori, ukazujući da je bilo nekoliko uspešnih programa u mnogim delovima Evrope, kao što je Finska.

“EU takođe ima važnu ulogu: Može da okupi sve zainteresovane strane oko zajedničkog cilja, podstakne političku posvećenost zemalja članica, pomogne razmenu najboljih praksi i obezbedi podršku kroz budžet EU”, navodi se u tekstu.

Autori podsećaju da jedno od načela Evropskog stuba socijalnih prava, potpisanog 2017, naglašava potrebu da se razviju službe koje će obezbediti socijalnu inkluziju beskućnika, a da Evropska komisija 2021. godine treba da donese akcioni plan za primenu tih načela.

“To će biti jedinstvena prilika da se ojača uloga EU u borbi protiv beskućništva i da princip 19 Socijalnog stuba postane realnost. Radićemo sa vladama EU i drugim učesnicima da odlučno utičemo tokom mandata ove Komisije i pozdravićemo učešće svih koji su posvećeni odlučnoj i trajnoj promeni”, poručili su Šmit, Godinjo i Leterm.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare