Brnabić: Biće i dodatnih reformi

LESKOVAC

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave  Ana Brnabić rekla je danas  u Leskovcu da predloženo rešenje finansiranja lokalnih samouprava, koje podrazumeva smanjenje lokalnih budžeta, neće  biti finalno rešenje, biće dodatnih reformi, kako bi se našao način da budžeti lokalnih samopurava i njihovo izvršenje budu efiksaniji.

„Jako je važno da pokažemo da lokalne samouprave  nisu samo lokalni moćnici koji nenamenski troše sredstva, već da su veliki broj njih ustvari jedinice koje su već i pre nego što je državna uprava odredila da treba da postoji racionalizacija i maksimalni broj zaposlenih, to uradile samostalno“, rekla je Brnabić i dodala da „postoji veliki procenat lokalnih samouprava koje u ovom trenutku imaju daleko manji broj zaposlenih u odnosu na tu odluku, troše svoja sredstva namenski, imaju razvojne investicione projekte i dobijaju puno iz fondova EU“.

Lokalni ekonomski razvoj jako je važan, i na njemu će raditi timovi u okviru Vlade Srbije a cilj je da se ekonomski razvoj inicira sa lokala, kao i da se podstakne domaće preduzetništvo, mada su stani investitori takođe od velikog značaja, ocenila je Brnabić.

.„Jako je važna implementacija Zakona o opštem upravnom postupku, rok je 1. jul sledeće godine, a preduslov da ovi zakoni počnu da se primenjuju je prenos u elektronski oblik matičnih knjiga, što mora da se završi do kraja godine. U ovom trenutku je završeno 90 posto posla, što je pohvalno za sve lokalne samouprave u Srbiji“, rekla je ministarka.

„Veliki posao koji je pred nama“, dodala je ona, „biće strategija decentralizacije, kao i rešenje šta ćemo raditi sa okruzima, da li ćemo ići na jaču regionalizaciju koja će biti verovatno potrebna ukoliko želimo da povučemo što više sredstava iz EU, na čemu radimo sa Stalnim konferecnijom gradova i opština“, rekla je Brnabić.

Ministarka Ana Brnabić je povodom racionalizacije u lokalnim samoupravama rekla da je tokom prošle godine racionalizacija uređena prilično dobro. Zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji moći će da se „predahne“ u njenom sprovođenju, rekla je Brnabić i naglasila da „u ovom trenutku nismo pod pritiskom da i dalje previše racionalizujemo državnu upravu ili jedinice loklane samouprave“.

Ona je objasnila da ima lokalnih samouprava koje i dalje imaju prekobrojno zapošljenih, ali i one koje imaju daleko ispod broja koji je zakonom utvrđen. „Zastupaću stav da se ne ide dalje na linearno smanjivanje zaposlenih, jer je to problem za obadve ove grupe lokalnih samouprava“.

Slična situacija je i sa državnim organima, racionalizaciojom je broj zaposlenih smanjen za oko 16.000, što je više od traženog.

„U velikom broju državnih organa ne postoji mogućnost za dalju racionalizaciju, jer u celom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje ima ogromne nadležnosti, ima 120 zaposlenih. I država i loklane samouprave su puno uradile na racionalizaciji, što ne znači da ne postoji i dalje prostora za racionalizaciju i podizanje efektivnosti i državne uprave i lokalne samouprave“, rekla je ministarka.

Ana Brnabic 2

Brnabić je ukazala i na problem da mnogi odlaze u penziju, dok zbog Zakona o zabrani zapošljavanja ni pripravnici ne mogu da budu primljeni na njihovim mestima, pa je predložila da se nađe način kako bi se ponovo uveo pripravnički staž, kako bi mladi ljudi mogli da preuzimaju neke poslove i kako bi se održao kontinuitet, održivost rada i kvaliteta usluga koje pružaju lokalne samouprave.

Na  pitanje da li u lokalnim samoupravama, prema saznanjima Ministarstva, postoje zaloupotrebe rada na određeno vreme i po ugovorima na privremenim i povremenim poslovima, Brnabić je odgovorila da Minstarstvo tu problematiku ne prati, već da je ona u nadležnosti pre svega upravne inspekcije.

„Ono što pratimo u ovom trenutku je ukupan broj zaposlenih, pokušaćemo da pratimo kvalitet usluge, izvršenje bužeta i nenamensko trošenje sredstava“, rekla je Brnabić.

Ana Brnabic 1

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da je  Zakon o lokalnim samoupravama jako važan za grad Leskovac i ostale lokalne samouprave, i koji, dodao je , grad Leskovac u potpunosti podržava.

„Tačno je da će grad Leskovac biti uskraćeni za 41 milion dinara, ali je istovoremeno pružena prilika da se iz sredstva opredeljenih za projekte iz republičkog budžeta finansiraju ili sufinasiraju kapitalni projekti. To je mogućnost i za grad Leskovac da aplicira i dobije mnogo veća sredstva u odnosu na sredstva za koje je uskraćen“, rekao je Cvetanović.

Grad Leskovac spada u kategoriju trećeg stepena razvijenosti.

U toku 2015. godine ostvaren je prihod u visini od 3 milijarde dinara, ali strukturu bužeta u nejvećoj meri čine ustupljeni prihodi i transferi od Republike, što čini oko tri četvrtine ukupnog prihoda.

„Ohrabruje to da već nekoliko godina grad Leskovac prepoznaje potencijal u svojim izvornim prihodima koji iz godine u godine raste. U narednom periodu ćemo zavriti proces legalizaicje i revidiranje baze podataka poreskih obveznika, naročito poreza na imovinu, što će uticati na značajno povećanje izvornih prihoda u ukupnim prihodima. Racionalizacijom gradskih uprava i podizanjem nivoa kvaliteta usluga planirano je veće približavanje potencijalnim investitorima, kao i artikulaciju njihovih zahteva“, rekao je Cvetanović.

Grad Leskovac je smanjio broj upošljenika na 2.234, iako je ministarstvo odredilo da taj broj bude maksimalnih 2.245, dodao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare