„Branko“ oduševio Kragujevčane – počast streljanim đacima 1941.

 NIŠ

Veliki hor Niške crkveno pevačke družine ”Branko” održo je u krajem proteklog vikenda oktobra prvi celovečernji koncert, još od početka pandemije, u Kragujevcu, na platou ispred Prve kragujevačke gimnazije.

                     Pred oko 100 gledalaca u publici, kako je dozvoljeno prema odluci lokalnog Zavoda za javno zdravlje, „Brankovi“ pevači, maestralnim izvođenjem duhovne i svetovne muzike oduševili su kragujevačku publiku.

                     Vidljivo raspoloženje bilo je očigledano i kod izvođača, koji su „jedva dočekali“ da izađu pred publiku nakon duže pauze.

                       Posebno dirljiv monenat cele večeri je upravo izlazak članova hora na plato ispred Gimnazije i to iz istorijske učionice, odakle su učenici 1941. odvedeni na streljanje u Šumarice.

                           Koncert je održan u okviru tradicionalnih kamernih svečanosti muzičke umetnosti ”Oktobru hododarje – OKTOH”. Manifestaciju ”Oktobru hododarje – OKTOH”, u organizaciji Spomen – parka ”Kragujevački oktobar”, čini niz koncerata kamerne muzike, gde poznati umetnici iz zemlje i sveta daruju svoju umetnost uspomenama na đake i stanovnike Kragujevca, streljane oktobra 1941. godine. Koncerti se održavaju u vreme oktobarskih svečanosti, neposredno pre i posle ”Velikog školskog časa”.

                          NCPD ”Branko” je pred kragujevačkom publikom izveo dela duhovnog i svetovnog karaktera kompozitora Čajkovskog, Mokranjca, Kedrova, Milosavljevića, Gončarova, Grebenščikova, Vasiljeva, Vasića, Veličković, Milutinovića i Cincarevića.

Solisti, Marijana Radosavljević, sopran; Aleksandra Krstić, sopran; Danica Gostović Ćirić, alt; protojerej Vladica Savić, tenor; Vojislav Spasić, tenor i Andrej Cincarević, bariton, svojom profesionalnom interpretacijom, izazvali su dug aplauz pubike i uzvike oduševljenja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare