Braća Nenad i Nikola Mihajlović povezuju vlasnike automobila sa ljudima kojima je potreban prevoz

NIŠ

Nišlije, braća Nenad i Nikola Mihajlović, jedan iz Niša, drugi iz San Franciska rukovode kompanijom koja se nalazi u Naučno-tehnološkom parku u Nišu i u kojoj je zaposleno sedam programera. Trenutno su okupirani radom na aplikaciji preko koje povezuju vlasnike automobila sa ljudima kojima je potreban prevoz. U ovoj priči su na dobiti svi jer vlasnici automobila zarađuju, a oni koji ih koriste prolaze povoljnije nego da novac troše na taksi ili iznajmljivanje automobila preko renta-kara. Uz pomoć aplikacije koju su razvili trenutno Nenad  i Nikola  „raspolažu“ vozilima na Zapadnoj obali Amerike, a ima ih oko 18.000.             

Da je u pitanju ideja vredna pažnje pokazuje i podatak da je prepoznata kao takva od strane Fonda za inovacije koji je braći Nenadu i Nikoli dodelio grant od 80.000 evra. Nisu ostali nezapaženi ni u Nišu jer im je Grad Niš za ovu ideju dodelio nagradu „Sveti car Konstantin i carica Jelena“ u oblasti preduzetništva.

              „Moj brat Nikola je osnovao ovu kompaniju nakon iskustva koje je stekao radeći u Fejsbuku a pre toga u Majkrosoftu. Hteo je da stvori nešto svoje i video je priliku u ovom poslu jer je primetio da automobile niko nije tretirao na taj način na koji mi sada pokušavamo. Automobili su prepuni informacijama koje niko nije prikupljao a mi smo počeli. To vam je kao Fejsbuk, ljudi se priključe i pričaju gde idu i šta jedu i Fejsbuk je postao najveća kompanija na svetu. Isto je i sa automobilima samo što je taj sektor informacija ostao neprimećen do sada“, kaže Nenad.

           Ideja braće Mihajlović ima za cilj da olakša transport ali i da se zaštiti budžet onoga ko se “umreži” i spreman je da ustupa svoje vozilo uz određenu naknadu, jeftinije od taksija i udobnija od gradskog prevoza.

            „Poenta svega je da saobraćaj nije više održiv da svaka porodica ispred svoje kuće ima dva, tri automobila koji se koriste jednom dnevno po dvadesetak minuta za odlazak na posao. To je gubljenje vremena i energije i cela ova industrija koja u čitavoj Americi razvija, samo jedna od mreža broji 150.000 vozila i svakim danom raste, ide u pravcu da dobra vozila budu dostupna svima. Ceo svet ide u štednju resursa da ga ne bismo uništili i ovo je jedan od načina koji olakšava život i završava posao“, objašnjava Nenad.

                        Nenad u Naučno-tehnološkom parku u Nišu radi na softveru koji će im omogućiti  da u svakom minutu znaju šta se dešava sa svakim automobilom.

                          „Sa brojem od 18.000 vozila u San Francisku mi smo još na početku. Amerikanci su pragmatični i brzo uviđaju prednosti. Na ovoj mreži auto možete da koristite i samo pola sata, da odete do prodavnice i da se vratite a možete i otputovati na par dana“, kaže  Nenad.

                         Nenad je završio arhitekturi ali je nakon toga odlučio da se bavi IT tehnologijom. Za razliku od svog brata Nikole koji je u Americi on je odlučio da ostane ovde.

                        „Boravio sam neko vreme i u Americi ali ne bih mogao tamo da živim. Naučno tehnološki park  je sjajno mesto i odličan primer saradnje institucija i pameti ovog grada. Nije problem ni to što je Nikola u Americi jer se čujemo svakodnevno i dogovaramo kako da uspešno radimo , kaže Nenad.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare