Božićno seoce u Nišu do Pravoslavne nove godine

NIŠ

Sinoć oko 21 sat uz vatromet, kuvanu rakiju, čaj i kolače otvoreno je  Božićno seoce u Nišu. 

Građani koji žive u centralnom delu grada , u blizini Sabornog hrama  nisu krili oduševljenje što je njihov deo grada božićno i novogodišnje ukrašen i što se otvara Božićno seoce, vrlo lepo ukrašeno mesto koje odiše pravoslavljem, obasjano svetlošlu.

„Meni je drago da su naši sugrađani zadovoljni ovom manifestacijom koju prvi put ove godine organizujemo. Potrudili smo se da ovako lepo izgleda . Malo je skromnije nego što smo mi želeli da bude , ali tek je početak. Naredne godine biće zatvorena Prijezdina ulica , ukrasićemo celu Ulicu 14. oktobar. Ćestitam našim sugrađanima Božić, želim im sve najbolje u Novoj godini“ rekao je predsednik opštine Medijana koja je organizovala Božićno seoce.

Predsednik Kocić je obećao da će ubuduće nastojati da organizuju za praznike manifestacije koje će „ulepšati život“ sugrađanima a naročito deci. Iako je temperatura bila ispod nule i prilično kasno  na sinoćnom otvaranju Božićnog seoceta bila su prisutna i deca.  Njima su služeni kolači i čaj da se ugreju, a odraslima kuvana rakija, po starom srpskom običaju.

Mala Petra Milenković ima sedam godina i bila je sa svojom mamom na otvaranju Božićnog seoceta. Ona kaže da joj se sve sviđa ove , svetleće lampice, kolačići. Deca su mogla da se fotografišu u deda Mrazovim sankama a najviše ih je oduševio vatromet iznad Sabornog hrama.

Ove godine Božićno seoce biće otvoreno do Pravoslavne nove godine.

„Za narednu godinu planiramo da to traje mnogo duže i da čitav ovaj deo grada oplemenimo tokom Božića, kako bismo našim sugrađanim približili najveći praznik“ dodao je Kocić.

Predsednik opštine Kociće je ponovio da je otvaranje Seoceta jedan od događaja u sledu. Pre ovoga , na Badnji dan u Parku Svetog Save lomljena je česnica sa tri zlatnika, a za nekoliko dana na istom mestu, biće organizovan doćek Srpske nove godine . Te noći bi trebalo Nišlije da zabavlja Nataša Bekvalac.

Božićno seoce otvorili su predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić, vladika niški gospodin Arsenije u prisustvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, generala Vojske Srbije generala Milosava Simovića, rukovodstva grada , predstavnika Crkve.  

Da podsetimo za Božićno seoce gradska opština Medijana izdvojila je stotinak hiljada dinara i  novac je potrošen na kićenje tog dela grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare