Borino Vranje dobija najsavremenije pozorište

VRANJE

Na velikoj sceni obnovljene zgrada Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, u petak, je održana konferencija za novinare, povodom otvaranja ove kulturne institucije, koje je zakazano za, ponedeljak, 21. oktobar.

„Nakon sedam mukotrpnih godina, tokom kojih je bilo mnogo prepreka, uz pomoć državnog vrha i posvećenosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kabineta premijerke Ane Brnabić, Vranje i Srbija dobijaju jedno od najsavremenijih pozorišta u zemlji“, rekao je novinarima, gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je dodao da velike zasluge pored državnog vrha imaju i lokalna samouprava,  brojni sponzori, kompanije i pojedinci koji su pomogli da Vranje dobije novu zgradu pozorišta.

U objekat koji će imati multifunkcionalnu ulogu uloženo 368 miliona dinara. Od toga 173 miliona obezbedila je Vlada Srbije.

„Obećanje da će 39. ,,Borini pozorišni dani” biti održani u obnovljenoj zgradi smo ispunili. Povratak glumaca vranjskog ansambla u potpuno obnovljenu zgradu Pozorišta ,,Bora Stanković”, je najvažniji događaj za sve Vranjance, ali i građane celog juga Srbije. Na ovaj dan čekali smo punih sedam godina“, istakao je Milenković, koji je rekao i da će Vranje , nakon 30 godina dobiti i bioskop.

Milenković je rekao da otvaranjem ovog zdanja Vranje odaje počast najpoznatijem sugrađaninu Borisavu Stankoviću, čije ime nosi Pozorište.

„Prvi put vranjanska publika videće operu ,,Koštana”, u režiji priznatog Vranjanca Juga Radivojevića , a ovdašnji ansambl koji je predano radio i osvajao nagrade u vreme obnove zgrade, izvešće Nečistu krv, rekao je gradonačelnik.

Na konferenciji je govorila i gradska većnica za kulturu Zorica Jović. Ona je istakla da su kultura i kreativnost identifikovani kao strateška područja razvoja Vranja.

,,Pozorište će biti centar kulturnih dešavanja, mesto za inspiraciju i stvaranje inovativnih umetničkih sadržaja. Zbog toga je veoma važno što će ovaj objekat opet zaživeti u punom sjaju i kapacitetu”, kazala je Jović.

Direktor Pozorišta Nenad Jović, zahvalio se svima na podršci u proteklih sedam godina, kada je ansambl radio u krajnje neprimerenim uslovima.

On je najavio i predstojeće „Borine pozorišne dane“ koji će biti održani od 23. do 28. oktobra.

Umetnički direktor Bojan Jovanović istakao je da nova zgrada ima veliki značaj ne samo u tehnološkom, već i psihološkom smislu.

„Kada sedam godina ne znate gde ćete da održite sledeću probu, da li će vam biti otkazan termin za predstavu i slično, vrlo je teško. Sada nemamo taj problem i možemo da se fokusiramo za rad na predstavama i to je velika stvar. Nova zgrada nam daje mnogo mogućnosti, ali i nameće odgovorost jer smo mi i bez svog doma u proteklih sedam godina došli do vrlo značajnih pozorišnih nagrada i do “Sterijinog pozorja“ i to sada nosi veliko breme sa sobom“, rekao je Jovanović.

On je kazao i da se u novoj pozorišnoj sezoni planira pet premijera. Po dve na večernjoj i dečjoj sceni i još jedna na kamernoj.
Repertoar na dečjoj sceni biće obogaćen lutkarskom predstavom.

Velika scena poseduje najsavremeniju scensku tehniku i rasvetu, tako da će biti moguće da budu izvedene i najzahtevnije predstave.

U podrumu je prostor preuređen u kabare gde će moći da se igraju manje predstave i monodrame, a predviđen je i za muzičke događaje, promocije i za izložbeni prostor.

Nova zgrada pozorišta ima 256 umesto nekadašnjih 280 mesta.

U parteru su 161, na balonu 83 i 12 sedišta u svečanoj loži.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x