Borini pozorišni dani: Večeras predstava „Ričard III“ Novosadskog pozorišta

VRANJE

Trećeg dana festivala ,,Borini pozorišni dani” 23. nevembra, u 20 časova biće odigran Šekspirov komad „Ričard III“ u režiji Dejana Projkovskog a u izvedbi ,,Novosadskog pozorišta”.

,,Borini pozorišni dani” održavaju se pod sloganom ,,Pozorište u traumatizovanom društvu”, a festival je u subotu, 21. novembra otvorio gradonačelnik u ostavci dr Slobodan Milenković. Tada je premijerno izvedena predstava „Ništa nećemo zaboraviti“ u sastavu vranjskog ansamla. Dramatizaciju je radila Tijana Grumić a predstava je po romanima najpoznatije vranjske književnice i teoretičarke Vere Cenić, u režiji Juga Đorđevića i ovaj komad nije bio deo takmičarskog programa. 

Vere Cenić je kao studentkinja sa 20 godina preživela Goli Otok i poznata je i kao prva žena sa titulom doktora nauka iz Vranja.

Nakon izvođenja predstave, uručene su Godišnje nagrade vranjskog Pozorišta. Jelena Filipović Antić, glumica, i Marjan Ilić, majstor scene u vranjskom pozorištu, dobili su godišnje nagrade ove ustanove za izuzetan nivo profesionalnosti i zalaganja u radu. Godišnje nagrade ustanovljene su prošle godine i dodeljuju se na Dan pozorišta, 21. oktobra.

Drugog dana festivala, u nedelju, 22. oktobra, komad „Kod večite slavine“ Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović, izvelo je ,,Srpsko narodno pozorište” iz Novog Sada, u saradnji sa ,,Centrom za razvoj vizuelne kulture”. Kako navodi rediteljka Sonja Petrović, sled događaja kakav postoji u drami ,,zastupa ideju da prošlost determiniše budućnost, tj. da sadašnje generacije trpe posledice delanja prethodnih”. Drama govori o praroditeljskom grehu i posledicama postupaka naših predaka.

U takmičarskom programu biće prikazano šest predstava, tri predstave su iz Srbije i tri iz regiona, iz Hrvatske, Severne Makedonije i Rumunije koje će ocenjivati međunarodni žiri.

Selektor ovogodišnjih “Borinih pozorišnih dana” je Slobodan Savić, a festival po prvi put ima međunarodni karakter. (kraj) DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare