Borini pozorišni dani pod sloganom ,,Pozorište u traumatizovanom društvu”

VRANJE

Ovogodišnji , 43. po redu, Borini pozorišni dani biće održani od 21. do 28. oktobra pod sloganom ,,Pozorište u traumatizovanom društvu”.

Na otvaranju ovog tradicionalnog festivala biće prikazana predstava ,,Ništa nećemo zaboraviti” u režiji Juga Đorđevića za koji je, po romanima Vere Cenić, tekst pisala Tijana Grumić.

Predstava će biti odigrana van konkurencije.

Selektor Slobodan Savić kaže da su “Borini pozorišni dani” sa svojim repertoarom i kvalitetnim estetskim standardima visoko pozicionirali u zemlji. ,,Prvi put od osnivanja imamo međunarodni program, koji je sa selekcijom prethodna dva festivala doprineo da se Borini pozorišni dani postave na lestvicu više na mapi pozorišnih festivala. Ono što predstoji je da se sve to održi, jer je nama veoma važna vidljivost festivala,” dodao je Savić.

Najavio je i novi vizuelni identitet koji prati slogan festivala, kao i novi dvojezični, srpsko – engleski, katalog.

Na press konferenciji, na kojoj je najavljen festival, rečeno je da će i stručni žiri će biti međunarodni i da će ga činiti predsednik Dušan Petrović, reditelj i profesor na FDU u Beogradu, i članovi Katarina Kocevska, glumica i dugogodišnja upravnica Makedonskog dramskog teatra iz Severne Makedonije i Davor Špišić, dramski i prozni pisac i scenarista iz Hrvatske.

Na repertoaru takmičarske selekcije festivala su predstave:

,,Kod večite slavine” po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad,

,,Ričard Treći” Viljema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz,

,,Naš razred” po tekstu Tadeuša Slobođeneka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu,

Ibzenov ,,Neprijatelj naroda” čiju režiji potpisuje Nina Nikolić, a izvodi Makedonski narodni teatar iz Skoplja,

Predstava ,, Realisti” po tekstu Jura Karasa u režiji Matka Raguža – Teatra Egzit iz Zagreba

Aristofanove ,,Ptice”, komad čiju adaptaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović, a izvode glumci Pozorišta ,,Čiki Gargej” iz Temišvara u Rumuniji.

Poslednje večeri festivala publika u Vranju biće u prilici da pogleda predstavu ,,Šta će biti sa svima nama” koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Cena kompleta i pojedinačnih karata za 43. Borine pozorišne dane, kao i datum početka prodaje biće naknadno objavljeni. (kraj) DV/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare