„Borini dani“ počeli sa Matijom Bećković

NIŠ

Nakon dve godine tokom kojih se nastava odvijala na daljinu ili kombinovano, a vannastavne aktivnosti bile svedene na minimum, Gimnazija ,,Bora Stanković” u Nišu ove godine vraća se obeležavanju „Borinih dana“  na tradicionalan način. Zanimljiva i sadržajem bogata nedelja  započela je svečanim otvaranjem čiji je gost bio uvaženi akademik i svima dobro poznati pesnik Matija Bećković.  Ovogodišnje otvaranje,  posvećeno obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu, imalo je nameru da nas podseti na važnost i značaj kulture sećanja.

                           „Pored  akademika Matije Bećkovića, čije je prisustvo svakako doprinelo svečanom karakteru ovogodišnjeg programa, otvaranju su prusustvovale i druge ugledne zvanice koje su svojim zalaganjem i trudom zadužile kako Gimnaziju ”Bora Stanković”, tako i samu Srbiju. Iz tog razloga akademiku Matiji Bećkoviću i profesoru Borislavu Kamenovu  uručena je Povelja Gimnazije ”Bora Stanković” za doprinos Srbiji, dok su drugim zaslužnim gostima uručene Zahvalnice“, kažu u Gimnaziji „Bora Stanković“.

                         Pored Svečane akademije prvi dan obeležio je i fudbalski turnir, kao i veoma zanimljiva prezentacija radova učenika  IT smera na kojoj su, između ostalog, predstavljeni proces izrade sajta Učeničkog parlamenta i pet najuspešnijih aplikacija sa Hakatona koji smo organizovali povodom Dana škole.

                      Utorak je bio posvećen nauci i jezicima. U svečanoj sali Gimnazije učenici su prezentovali radove i predstavljali svoje omiljene predmete.

                         Igre bez granica neizostavan su deo „Borinih dana“, a one će se zajedno sa maskenbalom i odbojkaškim turnirom održane u sredu.

                            Četvrtak je dan posvećen muzici. Učenici Gimnazije ”Bora Stanković” imaće jedinstvenu priliku da gledaju nastupe svojih drugara na „Boroviziji“, manifestaciji koja pokazuje šaroliki muzički talenat učenika škole. Pesme se izvode na stranim jezicima. Pored muzičkog programa đake očekuje i turnir u basketu, kao i žurka u sali škole.

                    „Boranijada“ je svakako jedna od omiljenih aktivnosti učenika. Ovogodišnja „Boranijada“ biće održana u petak.

                    „ Učenici će spremati posnu hranu, budući da je u toku uskršnji post, i takmičiti se u svojim kulinarskim sposobnostima. Tokom ovog dana biće proglašeni profesor i profesorka godine po izboru učenika, kao i pobednik  literarnog konkursa ,,Borino pero”. Takmičari u ekipnim i pojedinačnim sportovima takođe će biti nagrađeni.  Borini dani biće završeni onako kako su i počeli – sećanjem. U čast nedavno preminulog pisca Milovana Vitezovića, kao svojevrsni omaž, biće izvedena  učenička predstava ,,Lajanje na zvezde”, ističu u ovoj Gimnaziji.

                Ovako bogat program koji već godinama prati „Borine dane“ svedoči o bogatstvu i raznolikosti interesovanja učenika gimnazije. Iako je teško u jednu nedelju smestiti sve ono što bi trebalo reprezentovati duh Gimnazije ”Bora Stanković” u Nišu, nadamo se da ćemo ovogodišnjim „Borinim danima“ uspeti da damo makar njegov obris, dodaju organizatori manifestacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare