Borba protiv narkomanije počinje septembra organizovanim akcijama u školama

NIŠ

Istraživanje o tome koliki broj dece u školama koristi nedozvoljene supstance, kao i vrstu korišćenih supstanci, rađeno 2011.godine pokazuju poražavajući podatak – da sedam odsto dece školskog uzrasta koristi narkotike.

Na nivou Srbije napravljena  je strategija i formirani su timovi za borbu protiv narkomanije u školama, kako bi se uspešnije borilo protiv ove velike pošasti, koje je sve više.  Jednom nedeljno ovi timovi će obilaziti škole, raditi sa decom i njihovim roditeljima,  jer je situacija ozbiljna – rečeno je u Nišu , na Medicinskom fakultetu, gde su  stručnjaci iz šest ministarstava uključeni u akciju suzbijanja narkomanije u školama, govorili na predavanju  o zloupotrebi opojnih supstanci među učenicima.  Dvadeset najpozvanijih stručnjaka  govorilo je o tome koliko je problem sa kojim se sada mladi suočavaju opasan i kako u takvoj situaciji treba postupati. Predavanju je prisustvovalo preko 100 članova timova iz osam okruga.

Predavanje je održano na inicijativu Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja.

“Dovoljno je samo da kažemo da je registrovano 360 psihoaktivnih supstanci i da je čak 20 novoregistrovanih u toku šest meseci, broj dece koja koriste te supstance postoji i ovo je pravi trenutak da se pokrenemo i da objavimo rat upotrebi narkotika u školama”, istakao je prof. dr. Miodrag Stojanović, direktor Instituta za Javno zdravlje Niš, koji koordinira radom timova koji će od sredine septembra početi da obilaze škole i drže predavanja deci i roditeljima. On je dodao da je važno što je ovaj trenutak prepoznat kao kritičan za početak jedne ovakve akcije. Ako je prošle godine zaplenjeno preko četiri tone psihoaktivnih supstanci, onda je jasan signal da je situacija ozbiljna, a borba koja nam predstoji neće biti ni laka ni kratka”, dodao je Stojanović.

“Cilj je da kolegama koji već rade ovaj posao i u školama, i u zdravstvu, ali i policiji i centrima za socijalni rad, ukažemo na značaj ovog problema sa celokupnim pristupom. Naš zadatak je da, zajedno sa svim učesnicima akcije, uključujući i zdravstveni sektor i prosvetu, socijalnu politiku i tužilaštvo, kao i kancelarije za mlade, predočimo učenicima koji sve problemi mogu da budu izazvani upotrebom droge i koje su sve posledice takvog stila života. Osim toga, govorićemo i o tome na koji način da se deca zaštite od mogućnosti da počnu da koriste psihoaktivne supstance i kome mogu da se obrate za pomoć. Razvili smo i način komunikacije sa roditeljima kojima će se održati posebna grupa predavanja na kojima će biti reči kako da prepoznaju problem kod svoje dece, kome i oni da se obrate za pomoć , kako da stimulišu decu da prevaziđu takvu situaciju”, istakla je dr Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja, jedan je od predavača.

Operativni timovi su već oformljeni. Četiri najveća grada u Srbiji u kojima postoje Instituti za javno zdravlje preuzeli su koordinaciju timova. Akcija kreće sredinom septembra kada se završe sve formalnosti oko početka nove školske godine.

Droga je zastupljena svuda , samo su obrasci ponašanja različiti, kao što je i upotreba i vrsta supstanci različita. Negde se koriste standardne droge , marihuana, heroin, kokain, a negde nove. Sve zavisi od dostupnosti i vremena dešavanja događaja na kome se upotrebljavaju.

“ Moram da priznam da se sve više koriste sintetičke droge koje imaju mnogo jače dejstvo od standardnih droga tako da moramo da skrenemo pažnju deci na to da je bilo više smrtnih slučajave od sintetičkih supstanci, jer oni ne znaju ni šta uzimaju ni šta to sadrži, ni koju količinu upotrebljavaju”, rekla je doktorka Janković.

Vlada Srbije donela je početkom juna odluku o formiranju Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti upotrebe narkotika, čiji će predsednik biti ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. Republika Srbija je odlučna u nameri da se beskompromisno suprotstavi dilerima droge i da prema dilerima koji prodaju drogu maloletnicima neće imati milosti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Pritom će akcenat u ovoj borbi biti stavljen na posebno ranjivu grupu, a to su deca školskog uzrasta, koja sve češće postaju meta dilera drogom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare