“Borba” je bila sloboda

BEOGRAD

Danas su u “Dorćol placu” 100 godina od izlaska prvog broja “Borbe” proslavili stari “Borbaši”, zatim je usledila “državna” proslava onih koji sa borbom nemaju nikakve veze a naša je šlag na tortu pošto osnivači lista Danas smatraju Borbu svojom pretkinjom, rekao je glavni urednik dnevnika Danas Dragoljub Petrović.

Petrović je tim rečima otvorio tribinu “Borbaši govore” u beogradskoj Kombank dvorani, koji je organizovao dnevni list Danas, gde su brojni novinari i urednici nekadašnje Borbe i dalje zaposleni ili saradnici.

Kolumnista lista Danas i nekadašnji urednik unutrašnjopolitičke rubrike Borbe Božidar Andrejić ocenio je da je “državna” proslava stogodišnjice Borbe kao emisija “Hit tvit” u odnosu na “Utisak nedelje”.

“Ključne reči za Borbu su progon i otpor, a Naša Borba i Danas nastali su iz tog progona, a i sami su bili ili jesu progonjeni”, rekao je Andrejić.

Moderatorka, novinarka lista Danas Safeta Biševac nazvala je “političkom perverzijom” to što se “vlast Vučića, koji je 1998. zatvorio Našu Borbu, danas kiti Borbinim perjem”.

Ratni reporter Borbe Dragan Banjac ispričao je da je u njoj bilo slobode “kakva se više neće vratiti na naše prostore”.

“Nije bilo šanse da se nešto piše ‘po naređenju'”, naglasio je Banjac.

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović, koja je u Borbu došla kao studentkinja, rekla je da joj je Borbina škola dala temelj za ceo novinarski život i naučila šta je integritet i šta znači biti pravi novinar.

“Tada nisam ni znala da je i tada postojala i druga opcija, da možeš biti nečiji ‘sluga’, pa se može reći da sam dosta naivno preživela taj deo karijere u Borbi a kasnije i Našoj Borbi”, prisetila se Stepanović.

Miroslav Mikuljanac, tada “apsolutni početnik” u Borbi ali i slučajni izveštač sa demonstracija 9. marta 1991. prisetio se “naličja” tih dešavanja.

“To je bila subota, nije trebalo ni da pravimo novine, a svratili smo do redakcije da vidimo šta se dešava – pa smo dobili zadatak da ‘otkucamo šlajfnu ako vidimo nešto zanimljivo’, a ispostavilo se da je bilo jako značajno”, ispričao je Mikuljanac i dodao da mu je to iskustvo promenilo život, što je osećaj koji deli sa brojnim “Borbašima” koji su se okupili na tribini.

Izvor i foto: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare