Bombardovanje i okupacija Leskovca u aprilu 1941. godine

LESKOVAC

         Na današnji dan 6. aprila 1941. godine Nemci su bombardovali Leskovac.
         U Leskovcu  se to stradanje pamti kao – Nemačko bombardovanje.  Zapisano je da je celog dana trajala uzbuna i veliki strah građana od  bombardovanja.  Pokazalo se da su strepnje i strah građana bili opravdani. Oko četiri sata popodne fabričke sirene su oglasile  opasnost od napada iz vazduha. Ubrzo posle uzbune pojavila su se dva nemačka lovačka aviona tipa ,,Meseršmit” i  mitraljirali železničku stanicu na kojoj je bio veliki broj građana.
     Dva dana kasnije, 8. aprila 1941. godine oko 10 časova  fabričke sirene su ponovo pozvale građane na uzbunu. U gradu je nastao panični strah. A zatim je oko četrdeset  nemačkih aviona bombardovalo grad i pretvorilo ga u ruševine.


 Prve bombe pale su oko železničke stanice, a zatim je bombama zahvaćena glavna ulica i prostor  prema Hisaru. Tada je srušena livnica ,,Sava” i Mlin Živka Stojiljkovića.’ Bilo je i mnogo ljudskih žrtava.
     U knjizi ,,Leskovac u ratu i revolucij” Milivoje Perović piše da je 11. aprila jedan odred nemačkih motociklista  naišao iz pravca Vlasotinca. Na glavnom mostu kod današnje Pošte na njih je otvorio vatru jedan žandarm i ranio  nemačkot kapetana koji je predvodio izvidnicu i izvidnica se povukla iz Leskovca ( Na žalost – ime ovog hrabrog žandarma nije zabeleženo niti se zna šta se s njim dogodilo).


    U četvrtak, 12 aprila, iz pravca Niša naišla je nemačka jedinica sa jednim lakim tenkom i iz Niške ulice opalila jedan topovski metak koji je probio firmu i vrata bakalskeradnje Vlajka Živkovića Šućurana.
      I tako je ovaj nemački odred okupirao Leskovac bez ikakvot otpora.
      S.D.          

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare