Kurti: I u Beogradu i u Prištini ima političara koji žele konflikt

PRIŠTINA

(RSE)


Premijer na dužnosti Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da i u Beogradu i u Prištini ima političara i visokih zvaničnika koji “žele konflikt na Kosovu, naročito severno od Ibra”.

“Oni žele da isprovociraju tenzije, jer žele incidente. Njihov projekat razmene teritorija, ukoliko bi se realizovao, prouzrokovao bi nove konflikte i krvoprolića. Taj projekat je propao. Sada žele konflikte i krvoproliće na terenu kako bi se vratili razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova”, kazao je Kurti, dodajući da je ista namera bila i pokušaju objave vanrednog stanja na Kosovu, pitanja koje je pokrenuo predsednik Kosova Hašim Tači.

U video poruci objavljenoj u nedelji na njegovom Facebook nalogu, Kurti je kazao kako je stanje karantina u dve opštine na severu Kosova, u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, proglasilo Ministarstvo zdravlja, ali da to nisu hteli “da jave na sva zvona”, kako zdravstvena kriza ne bi bila produbljena “sa još nekom”. Dodao je da u ovo vreme ništa nikom ne može biti drugi prioritet osim javnog zdravlja.

“Angažovali smo se maksimalno da sprečimo širenje virusa pružajući pomoć svim građanima, bez etničke ili opštinske razlike”, kazao je Kurti.

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan su od petka (3. april) u 18 sati u karantinu. Tu odluku je saopštio Krizni štab za borbu protiv korona virusa tih opština na severu Kosova.

U Severnoj Mitrovici je odlučeno da se sve prodavnice na teritoriji te opštine zatvore od 13 sati u subotu (4. april), do ponedeljka (6. april) u 5 sati ujutro, dok je krizni štab opštine Zvečan uveo i meru zabrane kretanja za sve građane od 13 časova u subotu do 5 ujutro u ponedeljak, što je mera koja je od danas (4. april) na snazi u Srbiji.

U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja

Predsednik Kosova Tači (Hashim Thaci) kazao je u nedelju da sa zabrinutošću prati situaciju na severu i dodao da Vlada Kosova ne sme da dopusti da opštine na severu funkcionišu van kontrole nadležnih institucija za suzbijanje pandemije Covida-19, “omogućivši tako ilegalno delovanje vlasti Srbije unutar teritorije naše države”.

On je istakao da je situacija na severu “neprihvatljiva i rezultat nemarnosti i neodgovornosti Vlade Republike Kosovo u pružanju zaštite građana i teritorijalnog integriteta Kosova”.

Kurti je u video poruci pozvao sve Albance, pripadnike srpske i ostalih zajednica, posebno u Mitrovici, da ostanu “oprezni i hladnokrvni“, i da, kako je rekao, „ne upadaju u zamke onih koji za zdravicu šampanjcem imaju potrebu za krvoprolićem”.

“Ne padajte na provokacije, insinuacije i različite spletke. To su zamke u kojima će oni sami upasti. Posebno pozivam gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija i gradonačelnika Severne Mitrovica Gorana Rakića da ne pogoršavaju stanje. Imamo potrebu da se svom snagom i svim znanjem posvetimo protiv širenja korona virusa koji ne razlikuje jesmo li Albanci ili Srbi, mladi ili stari, siromašni ili bogati”, poručio je Kurti.

“Onima koji su doprineli podeli Mitrovice, ostavili je nerazvijenom i jadnom preko dve decenije, ne verujte sada kada traže suverenitet i integritet od vlade, koju su oborili ne navršivši ni dva meseca. Njihova patriotska vrištanja nisu za državu već za vlast. Njihova zabrinutost za sever je instrument za njih same, a ne za vas. I izjave predsednika koji se ponaša kao opozicioni lider uzmite sa rezervom i sa smirenošću”, kazao je Kurti.

“Znate staru narodnu izreku, kada lisici gori rep ona kaže da gori ceo svet. Lisica trese izgoreni rep, kako bi izgorela celu našu zemlju. Ali, ne, to nećemo dozvoliti”, naveo je Kurti, pozivajući građane da ostanu kući, ostanu smireni i pridržavajući se mera nadležnih organa.

On je dodao i da sve nadležne institucije na Kosovu, zdravstvene i bezbednosne, rade 24 sata u borbi protiv širenja korona virusa, da pomoć pristiže i iz SAD-a i iz EU, da je broj inficiranih 140, a izlečenih 23, a da je jedan preminuo.

Istovremeno, u srpskim sredinama na Kosovu od covid19 je obolelo 26 osoba, a jedna je preminula. Srpska zajednica slučajeve pandemije prijavljuje Srbiji.

U međuvremenu, Američka ambasada u Prištini je putem saopštenja za medije pohvalila “kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu”.

“Potrebna im je podrška svih. Zajednički rad, praćenje smernica zdravstvenih radnika i ostavljanje po strani podele po zajednicama su esencijalni za pobedu nad COVID-19. #TogetherWeCan (Zajedno možemo)”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare