Bogusluženja u hramu SvetogVasilija 12.maja 2021.godine

NIŠ

Na poziv Eperhije niške i Vladike Arsenija gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišla je radove na izgradnji pravoslavnog hrama Sveti Vasilije Ostroški u Duvanište koji je počeo da se gradi pre pet godina na inicijativu građana ovog naselja.

Prema rečima Vladike Arsenija hram će biti završen do praznika Svetog Vasilija iduće godine kada će se oglasiti u zvona sa zvonika, a gradonačelnica Dragana Sotirovski je dodala da će grad učiniti sve da hram bude završen u predviđenom roku. Ukupna vrednost radova na izgradnji hrama je 82 miliona dinara i to se isplaćuje po vazama počev od 2015.godine, Grad je opredeo dovoljno para za to.

                    ‚‚Ovaj hram je od velikog značaja za stanovnike Duvaništa ali i za sve građane, jer 1999.godine ovo naselje bombardovano kasetnim bombama upravo na dan Svetoga Vasilija i toga dana niko nije stradao‚‚- kazao je Vladika Arsenije.

                    Želja žitelja Duvaništa je bila da se u naselju podigne hram Svetoga Vasilija Ostroškog čija je izgradnja počela 3.decembra 2015.godine. Izgradnju hrama je pomaže i Grad Niš.Trenutno se u hramu rade podovi, uskoro će i bočno stepenište i sve potrebne instalacije i prateća infrastruktura.

                   ‚‚Današnjom  posetom gradonačelnice Dragene Sotirovski nastavljamo tamo gde smo stali i nadamo se da ćemo do  prazika Svetog Vasilija hram završiti i 12.maja iduće godine počiti sa bogosluženjima u njemu. Do završetka hrama ima još dosta posla. Enterijer hrama je veoma zahtevan i skup, pa će se to raditi po fazama i kako budemo imali para‚‚- rekao je Vladika Arsenije.

                   On je dodao da je u planu i izgradnja zvonika visokog 24 metra kako bi zvona koja su donacija Danila Nikolića iz  Niša dobila svoje mesto.

                    ‚‚Zvona sa hrama Cvetog Vasilija će tako moći da čuju ne samo žitelji Duvaništa već i drugih delova grada‚‚- dodao je Vladika Arsenije.

                      Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da će grad učiniti sve što je po ugovoru da hram  bude završen u predviđenom roku. Već naredne nedelje biće potpisano još nekoliko ugovora sa izvođačima kako bi radovi bili nastavljeni.

                      ‚‚ Crkva je jako važna narodu  jer nas ona spaja ljude‚‚-kazala je Sotirovski.

                   Ona je dodala da će sa novim gradskim urbanistom raditi i na oplemenjivanju prostora oko samog hrama.

                    ‚‚Crkva će imati i kriptu u kojoj mogu da se organizuju različita kulturna dešavanja i verujem da će to biti mesto gde će se građani rado okupljati‚‚- zaključila je Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare