BOGAT PROGRAM SVETOSAVSKE NEDELJE

VRANJE

Vranje će i ovog januara, kao i prethodnih 26. godina, biti u znaku tradicionalne kulturne manifestacije „Svetosavska nedelja“.

 

Početak je predviđen za 21. januar besedom gradonačelnika Zorana Antića i otvaranjem izlozbe „Konzervacija i restauracija ikona“ Vojislava Lukovića.

Nakon toga predviđena je promocija knjige „Njegoš i islam“ o kojoj će govoriti autor dr Miroljub Jeftić.

Aleksandar Gatalica, dobitnik NIN-ove nagrade u Gimnaziji „Bora Stanković“  prirediće književno veče, a najavljeno je gostovanje kniževnika Uroša Petrovića koji će održati interaktivne radionice sa učenicima osnovnih škola.

Ni ove godine neće izostati takmičenje učenika osnovnih škola u Vranju, kroz kviz znanja, na temu pravoslavlja i svetoslavlja, dok će mališani Predškolske ustanove „Naše“ dete“ izvesti predstavu „Žitije Svetog Save“.

Ta dešavanja predviđena su tokom vikenda kada će biti prikazani  filmovi  sa Festivala slovenskih i pravoslavnih zemalja “Zlatni vitez“ u organizaciji vranjskog ŠAF-a. Po tradiciji biće nagrađeni  najuspešniji recitatori i autori literarnih i likovnih radova i odžana promocija školskog lista „Srećni dani“.

U okviru manifestacije predstaviće se hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, a predviđena je i tradicionalna Svetosavska duhovna akademija, kao i Svetosavski bal prosvetnih radnika.

Svetosavska nedelja u Vranju biće svečano zatvorena 27. januara dodelom nagrade za 2015. godinu, koja nosi ime ovog velikog prosvetitelja.

Vranje je prvi grad u Srbiji koji je pre više od četvrt veka ustanovio ovu manifestaciju.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare