Blagovesti – dan rođenja i upokojenja Justina Popovića

VRANJE

Na današnji dan, na veliki hrišćanski praznik, se rodio i upokojio znameniti Vranjanac, teolog i filozof, arhimandrit, a sada i svetitelj otac Justin Ćelijski i Vranjski.

Arhimandrit Justin Popović rođen je na Blagovesti presvete Bogorodice, 25. marta po starom, odnosno 7. aprila po novom kalendaru 1894. godine u Vranju, od oca Spiridona i majke Anastasije.

S obzirom da je rođen na Blagovesti, na krštenju je dobio ime Blagoje. Sve do njegovog dede Alekse, porodica Popović bila je kroz najmanje sedam uzastopnih kolena sveštenička. U krilu takve porodice mladi Blagoje je prošao školu domaćeg hrišćanskog vaspitanja i pravoslavne pobožnosti. Sa 14 godina počeo je da izučava Jevanđelje. Voleo je svetog Jovana Zlatoustog i molio mu se celog života.

Posle četiri razreda osnovne škole u Vranju, završio je devetorazrednu beogradsku bogosloviju Svetog Save, gde je za profesora imao gorostasnog Nikolaja Velimirovića.

Dvadesetogodišnji Blagoje, po blagoslovu mitropolita izgnane Srbije Dimitrija, monaški postrig primio je u pravoslavnoj crkvi u Skadru, i to na dan Svetog Vasilija Velikog, na Novu 1916. godinu. Tada uzima monaško ime Svetog Justina Mučenika i Filosofa.

Pohađao je bogoslovske studije u Petrogradu, a zatim u Oksfordu, da bi se po završetku rata i studija u Engleskoj, vratio u Srbiju i postao nastavnik Bogoslovije u Sremskim Кarlovcima. Odatle je ubrzo otišao na Atinski univerzitet gde je uspešno doktorirao.

Tokom Drugog svetskog rata otac Justin delio je sudbinu srpskog naroda i Srpske Crkve. Živeo je po skrivenim srpskim manastirima. Posle rata je isteran sa univerziteta i proganjan od strane komunističke vlasti. Proteran je iz Beograda, bez penzije, lišen ljudskih, verskih i građanskih prava. Menjao je manastire u kojima je boravio, ali nigde nije smeo dugo da ostane. Tek 1948. godine na poziv tadašnje igumanije, otac Justin odlazi u ženski manastir Ćelije kod Valjeva. Tu je živeo u kućnom pritvoru do smrti 1979. godine.

Doživeo je da ga čak i njegovi Vranjanci progone i da se neprijateljski ophode prema njemu. Čak mu je 1964. godine tadašnja vlast srušila porodičnu kuću, iako se on tome protivio. Nakon toga nikada više nije došao u svoj rodni grad.

Sahranjen je kraj manastirske crkve u Ćelijama.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Justin Popović je 2010. godine kanonizovan u red svetitelja Srpske pravoslavne crkve.  

Njegove mošti su prenete u crkrvu manastira Ćelije 2014. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare