Blagojević: Grad Leskovac odgovoran za loš projekat rekonstrukcije škole “Josif Kostić”

LESKOVAC-BEOGRAD

Rekonstrukcija OŠ Josif Kostić u Leskovcu traje više od godinu i po dana, zbog probijenih rokova nastava se odvija skraćeno na tri različite lokacije, a roditelji prete ispisivanjem dece iz škole. Razlog za kašnjenje je loš projekat, kaže za MVP direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. Međutim, iako je Kancelarija finansirala rekonstrukciju, Blagojević tvrdi da je odgovornost na gradu Leskovcu koji je sproveo projekat, piše Insajder.

Rekonstrukcija osnovne škole Josif Kostić u Leskovcu počela je u decembru 2017. godine, a po prvobitnom planu trebalo je da bude gotova za 100 dana. Ipak, sanacija još uvek nije završena, rokovi za rekonstrukciju škole su nekoliko puta probijeni, kao i prvobitni budžet.

Filip Nešić, otac dve devojčice koje idu u ovu školu, kaže da su roditelji revoltirani, jer se nastava odvija u neuslovnim prostorijama na tri lokacije, od kojih je jedna na periferiji grada, i to sa skraćenim časovima.

„Ja sam u Savetu roditelja i na poslednjem sastanku sam rekao da je krajnji rok septembar ove godine ili će roditelji početi da ispisuju decu iz škole“, kaže Nešić za Male velike priče.

Kancelarija: Grad Leskovac odgovoran za loš projekat

Kako bi se rekonstruisala škola u koju ide oko 1000 đaka, Grad Leskovac je konkurisao za sredstva kod vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Prvi rok za završetak radova trebalo je da bude kraj 2018. godine. Od tada je rok čak tri puta pomeran – prvo za januar 2019. godine, pa za maj, a poslednja najava iz Grada je da će radovi možda biti gotovi krajem septembra ove godine.

Direktor Marko Blagojević za Male velike priče kaže da je uzrok kašnjenja loš projekat, što je dovelo do brojnih grešaka tokom rekonstrukcije.

„Ja ću vam samo dati jedan primer. U projektu je stajalo da je fasada koja treba da se renovira čak 30 metara kraća od realnog stanja na terenu. Kada to pomnožite sa visinom zgrade vidite i sami o kolikom propustu je reč. Recimo još jedna stvar, kad su radnici digli parket videli su oštećenja na ploči. I to je propust, ali ne znam čiji, jer mora da se vidi da li je bilo u opisu posla projektanta da to proveri ili je to trebalo da uradi lokalna samouprava“, kaže Blagojević.

Prvobitna vrednost radova bila je 57 miliona dinara, a po Zakonu o javnim nabavkama ova suma mogla je da se poveća samo za dodatnih pet odsto, što je i urađeno. Međutim, to nije bilo dovoljno za završetak rekonstrukcije zbog čega je u toku izrada projekta za drugu fazu. Koliko će koštati, za sada nije poznato, tvrdi Blagojević.

„I druga faza sporo ide, a Kancelarija ne može na to da utiče. Grad Leskovac je još u julu prošle godine angažovao firmu koja treba da uradi projekat za drugu fazu radova i on još nije gotov, ali imam saznanja da bi uskoro trebalo da bude završen“, kaže Marko Blagojević.

Rekonstrukcija škole

Nakon ovog slučaja, počela rigoroznija provera

Na pitanje novinara naše redakcije kako je Kancelarija dozvolila da loš projekat bude odobren, on ističe da je „loš projekat stvar odnosa između projektanta i lokalne samouprave“.

„Sredstva iz budžeta su upotrebljena za radove, opremu i materijale koji su izvedeni po prvom projektu. Tu nije urađeno ništa što nije trebalo da bude urađeno. Loš projekat je stvar odnosa između projektanta i lokalne samouprave. Da li je lokalna samouprava dala odgovarajuće inpute projektantu, pa je projektant uradio prosto ono što se od njega traži ili je projektant napravio propust ja to ne znam“, kaže Blagojević.

Ipak, on priznaje da je institucija koju vodi zbog ovakvih i sličnih slučajeva, a nakon dobijanje kredita Svetske banke, počela rigorozniju proveru.

„Mi sad radimo detaljnu proveru povučeni takvim iskustvima. Ranije smo polazili od toga da je projektovanje odgovornost lokalne samouprave i da Kancelarija postupa po projektima koje dostavljaju lokalne samouprave i nije se radila tako detaljna provera kakva se radi danas. Danas postoji uputstvo za sprovođenje projekta koje smo morali da usvojimo i da po njemu radimo“, navodi direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Direktor škole: Problem loša komunikacija sa gradom

Projekat rekonstrukcije škole Josif Kostić izradila je kruševačka firma URBANPRO. Direktor škole Ilija Đorđević kaže za Male velike priče da je URBANPRO radio zbirno projekte za više škola, i da je takav način rada doveo do propusta.

„Projektant je, po onome što ja znam, biran centralizovano. To znači da je URBANPRO radio projekte za više škola i kad neko radi tako zbirno onda su i greške skoro neminovne. Ja ne znam kako su iz grada našli ovu firmu“, objašnjava direktor škole.

On dodaje da je na poslednjem Savetu roditelja odlučeno da sledeće nedelje pozovu nadležne iz gradske uprave na kome će zahtevati tačan datum kad će radovi biti završeni.

„Imam saznanja da je Kancelarija pre tri meseca poslala lokalnoj samoupravi zahtev da se za školu uradi i energetski pasoš, ali još uvek nije urađen, a radi se za jedan dan. Leskovac čak ima i gradskog menadžera za energetiku, a ja vam tvrdim da tu osobu ni jednom nisu konsultovali ni oko čega, čak ni oko ovog energetskog pasoša i tako se gube meseci, a deca trpe“, objašnjava Đorđević problem u kom su se on i roditelji našli.

Iz Grada Leskovca do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja ko je odgovoran za kašnjenje, kako je odobren neadekvatan projekat, kao i kada će radovi na rekonstrukciji škole biti završeni.

4
Ostavite komentar

avatar
3 Tema komentara
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
4 Autor komentara
TockoMilovanwinAntiBOT Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Tocko
Gost
Tocko

A Mesko sta kaze na sve ovo osim da je brao groz od dva kila kao dzentlmen godine?
Pa kako 30 metra manje u projekat kad on zavrsio Kembridzi, Oksfordi plus geodetski, gradjevinski i giros kursevi?
Ako, birajte ga opet da nepismen i nesposoban vodi grad.

win
Gost
win

Leskovac je dao sve od sebe da se projekat zavrsi sto kvalitetnije i u roku. Leskovcanima je ovaj projekat znacajniji nego ostalima. Zato su dali sve od sebe.

Milovan
Gost
Milovan

Leskovac je dao, ali izgleda nedovoljno… nisu se omastili svi! Porezima smo vas gojili, doprinosima pojili, a svinje nisu bile zadovolnje. Zato narode moj…. glasaj sledeći put za napredne somove! Samo DJB ima da vas dovede u red!

AntiBOT
Gost
AntiBOT

Bravo JUGPRESS jedini ste u gradu imali hrabrosti i volje da prenesete Insajderov tekst o kome bruji ceo grad i koji je zapalio društvene mreže.
BRAVOOOO.

Проститутки Бишкека