Blagodarnica niškom mešovitom horu „Učiteljska lira“

NIŠ

Mešoviti hor „Učiteljska lira“ koji radi pri Učiteljskom drušvu Niš učestvovao je na Međunarodnim susretima horova, grupa i solo pevača koji su održani u Republici Severnoj Makedoniji 11. septembra. Niški hor je poziv za ovu manifestaciju dobio od hora Ansambla Vanja Lazareva. Iz susedne Severne Makaedonije Mešoviti hor „Učiteljska lira“ vratio se sa Blagodarnicom, a prema rečima rukovodioca hora Rade Lazarević, bio je to za članove hora nezaboravn doživljaj koji im je doneo i nova iskustva i prijateljstva.

 „Na trećim Međunarodnim susretima horova, grupa i solo pevača bilo je preko 150 učesnika iz nekoliko zemalja. Bilo je to svojevrsni praznik muzike sa različitih prostora pa smo čuli mnege kompozicije i numere sa različitih podneblja. Mi smo se dostojno predstavili sa pesmama iz našeg repertoara i naišli na  izuzetno topao i srdačan prijem kod  Makedonaca od organizatora Dana makedonske kulture, zvanica  i gostiju“, kaže Rada Lazarević.

                   Pod diregentskom palicom Milice Puača Mešoviti hor „Učiteljska lira“ je svojim nastupom promovisao muzičko nasleđe sa naših prostora, sa juga i jugoistoka ali i cele Srbije.

                  „Pokazali smo još jednom da uspešno promovišemo i čivamo naše muzičko kulturno nasleđe ali i mostove koje smo podigli između Srbije i Severne Makedonije. Njihova Blagodarnica sa kojom smo se vratili u Niš, nama puno znači, a gostoprimstvo tokom našeg boravka u Severnoj Makedoniji  pamtićemo još dugo“, dodaje Rada Lazarević.

                  Mešoviti hor „Učiteljska lira“ traje duže od dve decenije. Do sada su imali preko 470 nastupa i koncerata i mogu se čuti i u samom Nišu na obeležavanju značajnih istorijskih datuma kada nastupaju kao gosti.

                  „Tek što smo se vratili sa jedne smotre već se pripremamo za drugu jer smo i ove godine dobili poziv od Saveza horova Vojvodine i hora iz Subotice da učestvujemo na Republičkoj smotri horova u Subotici. Za nas je to i velika čast ali i veliki izazov jer ova smotra privlači veliki broj horova, a ove godine se očekuje nastup čak 20 horova. Verujemo da ćemo opravdati poverenje koje nam je organizator pozivom ukazao“, ističe Rada Lazarević.

                    Hor će nakon toga nastupati i u Nišu  za Dan vojnih penzionera Srbije, a ovu priliku rukovodilac hora Rada Lazarević kosristi da pozove sve one koji su zaljubljenici u horsko pevanje i imaju talenta za to da im se pridruže jer su novi članovi uvek dobro došli.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare