Bivši radnici Radio Leskovca čekaju razliku u plati

 

LESKOVAC

Da bi Radio Leskovac opstao  a i da bi i sami primali kakvu,takvu  nadoknadu   zaposleni koji su radili u ovoj medijskoj kući su pristali da u poslednja tri meseca 2014. godine primaju “minimalac” .

Sindikat Radio Leskovca dao je rada  saglasnost da se sa punih zarada pređe na minimalac.

Ovakva odluka sindikata, međutim, nije postojala za šest meseci u 2015. kao ni za 2016. godinu, do momenta likvidacije ovog preduzeća, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč.

Zbog toga je zakonska obaveza poslodavca, u ovom slučaju grada Leskovca, da upošljenicima isplati razliku u zaradi.

Razlika za 2015. godinu je isplaćena, i to i onim upošljenicima koji su uzeli otremnine i otišli dobrovoljno iz firme.

Preostale su još obaveze za 2016. godinu za 11 upošljenika koji su ostali da rade.

A da bi se ove obaveze izmirile, onako kako to zakon nalaže, potrebno je 3,5 miliona dinara, kaže likvidacioni upravnik Slobodan Ranđelović. Inače,

iz budžeta grada je za likvidaciju Radio Leskovca odvojeno 7 miliona dinara, i do sada je potrošeno više od 5 miliona.  Da bi se obezbedila dodatna sredstva neohodan je rebalans bužeta, čije je usvajanje najavljeno za 22. septembar na sednici Skupštine grada.

“Moje je mišljenje da bivši upošljenici ovog preduzeća treba da se strpe još neki mesec, umesto da tuže i stvaraju dodatne troškove. To su priznate obaveze, kao i topšli obrok i naknada za prevoz za decembar 2015. i šest meseci u 2016. godini, i one će sigurno biti izmirene, kaže Ranđelović.

On objašnjava da će iznos koji će 11 bivših radnika ovoj javnog preduzeća primiti na ime razlike u zaradi biti umanjen za 10 posto jer je tako predivđeno Zakonom o porezu na zarade u javnom sektoru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare