BIRN: Kako sgencija “Tačno” dobija ugovore i novac od države

BEOGRAD

Novinska agencija Tačno d.o.o, koja je naslednica agencije Tanjug, za prvih devet meseci ove godine sklopila je sedam ugovora usluge medijskog praćenja aktivnosti ministarstava i na taj način prihodovala 14,9 miliona dinara, piše portal BIRN.

Ministarstvo finansija početkom septembra sklopilo je jedan od takvih ugovora, vredan 1,92 miliona dinara, a BIRN piše da je to jedan od poslednjih ugovora koji je sa državnim institucijama potpisala agencija koja u decembru 2020. godine kupila žigove Tanjuga, u vlasništvu Radoice Milosavljevića, Željka Joksimovića i Manje Grčić.

Iako od 31. oktobra 2015. godine Tanjug zvanično „nije postojao“, od 2017. godine do trenutka kada je kompanija Tačno otkupila njegov „brend“, ta novinska agencija je na osnovu ugovora o praćenju rada državnih institucija prihodovala 33,45 miliona dinara, navodi  se u tekstu,

Prema pisanju BIRN-a, takva praksa se nastavila i sa firmom Tačno, koja je još bržim tempom nastavila da dobija unosne državne poslove.

Zajednička karakteristika ugovora koje je na javnim nabavkama dobijao Tanjug, i ugovora koje sada dobija Tačno d.o.o, jeste da se, bez izuzetka, na nabavke javljao kao jedini ponuđač i da su uslovi za dobijanje većine od ukupno 25 dodeljenih ugovora bili praktično identični.

Kako se navodi u tekstu, ukupna vrednost tih ugovora od 2017. godine do danas je 48,3 miliona dinara, odnosno više od 400.000 evra.

Istraživanje BIRN-a je pokazalo da su sve institucije koje su naručivale usluge praćenja rada, a na koje se javljala samo agencija Tanjug i sada Tačno, zahtevale da ponuđač ima „mogućnost objavljivanja aktivnosti u najmanje pet televizija sa nacionalnom frekvencijom“.

Kako su za BIRN rekli iz druge dve novinske agencije u zemlji, Bete i Foneta, nijedna od njih nema saradnju sa svih pet televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju – RTS kao javni servis, Pink, Prva, B92 i Hepi.

To znači da su sve te javne nabavke bile raspisane suprotno Zakonu o javnim nabavkama, koji, između ostalog, predviđa da je naručilac posla obavezan da postupa “na ekonomičan i efikasan način, da obezbedi konkurenciju i jednak položaj svih privrednih subjekata, bez diskriminacije“, piše BIRN.

Portal navodi da nije jasno ni zbog čega su ministarstva i druge ustanove naručivali te usluge, s obzirom da bi mediji svakako pratili njihov rad i bez tog troška.

„Svaka od državnih institucija  – šest ministarstava, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Gradska opština Voždovac i Grad Novi Sad – ima odsek ili sektor za odnose sa javnošću, a Vlada Srbije ima i posebnu Kancelariju za saradnju s medijima“, ukazuje BIRN.

Manjinska vlasnica i direktorka agencije Tačno d.o.o Manja Grčić i glavna urednica te agencije Jovana Joksimović nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o uslugama “praćenja ministarstava”, a nisu objasnile ni kakav sporazum agencija ima sa predsednikom države, s obzirom da prati i pruža lajm streaming velikog broja događaja u kojima on učestvuje, a da istovremeno ne postoje dostupne javne nabavke kojima je taj aranžman uređen.

Na pitanja BIRN-a o ovim “praćenjima” rada predsednika države i ako Tanjug i Tačno nisu plaćeni putem javnih nabavki, na koji način jesu, da li je to rađeno stranačkim novcem, nije odgovorila ni služba predsednika za saradnju sa medijima, ni predsednikova savetnica za medije Suzana Vasiljević, kao ni  nekadašnja glavna urednica agencije Tanjug Branka Đukić. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare