Bilbord sa pamučnim plućima u dvorištu ZZJZ

LESKOVAC

Aktivisti udruženja „Tim 42“ i inicijative “Kreni promeni” u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Leskovac postavili su bilbord sa pamučnim plućima, kako bi ukazali na problem zagađenosti vazduha u Leskovcu, ali i čitavoj Srbiji. Na bilbordu koji se nalazu u dvorištu Zavoda za javno zdravlje se nalaze platnena pluća u koja mali ventilatori usisavaju vazduh koji svakodnevno udišemo. Bilbord u Leskovcu predstavlja nastavak kampanje „Rešenje za zagađenje“, a jedan je od 20 koji će biti postavljeni širom Srbije.

Želja aktivista je da građani i građanke Leskovca vide šta udišu i kažu da je zabrinjavajuć statistički podatak da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi. Izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac već nekoliko godina unazad ukazuju na velike probleme izazvane zagađenjem vazduha. Stopa obolevanja za sva respiratorna oboljenja u Leskovcu je veća 2,5 puta u grejnoj sezoni u odnosu na vangrejnu sezonu. Prema građanskim merenjima, koncentracija PM čestica u Leskovcu je zabrinjavajuće visoka, što pokazuje da je vazduh opasan po zdravlje ljudi. Tim 42 zagovara da se uvede merenje PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona u vazduhu korišćenjem automatske merne stanice, kao i da se rezultati merenja objavljuju blagovremeno. Oko 900 građana i građanki Leskovca podržalo je do sada svojim potpisom inicijativu da se održi javna rasprava na temu zagađenja vazduha i očekuje se odgovor od nadležnih povodom zahteva za održavanje javne rasprave.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bolcman
Bolcman
2 godine pre

A što ne smeju da ga stave negde bliže centru, gde je veća gužva? Na kraju će da ispadne da se u Leskovcu udiše planinski vazduh, a svi znamo šta u stvari udišemo