Biciklirali s gradonačelnikom i predsednikom Skupštine grada

 

LESKOVAC

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, koji od 2002. godine obeležava Svetska zdravstvena organizacija, pod sloganom „Kretanje za zdravlje“ lokalna samouprava organizovala je akciju rekreativne vožnje biciklom koju je kabinet nazvao akcija “Vožnje bicikala sa gradonačelnikom”.

Učesnici su se okupili ispred Leskovačkog kulturnog centra i provezli se opštinskim putem broj 16, odnosno relacijom Leskovac – Bogojevce – Fabrika za prečišćavanje vode. Učešće u akciji uzeli su, između ostalih, i gradonačelnik Goran Cvetanović i predsednik skupštine Aleksandar Đurović.

„Izabrali smo nedelju jer nema gužve, ne ometamo saobraćaj i neradni dan je, pa više građana može da nam se pridruži“ rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

„Fizička akivnost je nešto što je najvažnije za telo, a priprema je i za intelektualne aktivnosti. Naš grad promoviše zdrave stilove života i ovo je jedna od takvih aktivnosti. Vožnja biciklom je kvalitetna i bolja nego trčanje, jer manje opterećuje kolena, a s druge strane maksimalno razvija mišiće leđa. Ova vožnja je pre svega zamišljena da bi se družili, uživali, ali i da promovišemo komunalnu unfrastrukturu, jer smo u relaciju od Rakića do Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda uložili preko 56,5 miliona dinara za uređenje preko osam kilometara puta.“

Na rekreativnoj vožnji biciklama bio je i poznati biciklista paraolimpijac Milan Petrović, koji se dan ranije vratio sa takmičenja u Austriji, gde je bio drugi. On je izrazio zadovoljstvo ovim skupom i zaželeo da se održava ćešće.

Među nekoliko stotina biciklista koji su uzeli učešće u ovoj akciji najstariji je bio 87-godišnji Jovan Prokopović, koji kaže da se biciklom služi već 77 godina i da vozi samo „ženski“ bicikl.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
6 godine pre

Lepo je što su se setili, ali se ne sećaju da urede biciklističke staze kroz grad. Kako nemamo gradski prevoz, ove staze su neophodne, ali gradski urbanisti ne misle na njih. A što nisu išli prema Vučju, da vide prirodne lepote vučjanskog kanjona i 17 kilometara kaldrme iz davnog vremena, prošaranu gusto rupama, pa bi se setili da i ovaj put urade kako treba.