Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju dobila „Hilandarski kutak”

VRANJE

U okviru novog kutka vranjske biblioteke Vranjancima je na raspolaganju blizu 900 knjiga i rukopisa iz oblasti filozofije, teologije, istorije, kao i najbolja dela srpske književnosti.

Arhimandrit Metodije iguman manastira Hilandara izrazio je veliku duhovnu radost zbog donacije knjiga iz njihove biblioteke ovoj vranjskoj ustanoviu kulture.

„Veliki broj Vranjanaca dolazi u manastir Hilandar, ali ne samo kao poklonici, već i kao ljudi koji su svojim radom doprineli obnovi naših konaka koji su stradali u požaru, ali i učestvovali u drugim poslovima. U sadašnjem monaškom bratstvu postoje monasi koju su poreklom iz ovog kraja, tako da postoji jaka veza Vranja i manastira Hilandara, koja datira još od davnina. Današnjom donacijom ova veza dobila je novu ciglu u svom zdanju. Nadam se da će čitaoci kroz ove knjige moći da osete blagoslov koji smo želeli da podelimo“, rekao je arhimandrit Metodije.

On je nagovestio mogućnost da u budućnosti obezbede nova dela iz izdavačke delatnosti Zadužbine Hilandara, jer je želja da se ovaj poduhvat nastavi.

Gradonačelnik Milenković se zahvalio na vrednoj donaciji i istakao zadovoljstvo što će na ovaj način još više biti ojačana duhovna veza Vranja i Hilandara.

„Iskreno se nadam da ćemo zajedno nastaviti da obogaćujemo književni fond „Hilandarskog kutka“ i jačamo našu duhovnu povezanost. Da zajedno činimo dobra dela, u duhu pravoslavlja“, rekao je Milenković.

Tokom dana gradonačelnik je priredio prijem za gosta sa Hilandara.

Prijemu su prisustvovali i episkop vranjski Pahomije i mati Jefremija, igumanija manastira „Sveti Stefan“ u Gornjem Žapskom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare