Biber: Vučić veoma vešto igra igru sa zapadom

BEOGRAD

Srbija ima ozbiljne probleme s korupcijom, slobodom medija i nedostatkom demokratije i zato ovakva nikad neće moći da postane deo EU, ocenio je profesor Centra za jugoistočne studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber, navodeći da to Aleksandar Vučić “vrllo dobro zna i da je svestan da način na koji vlada nije u skladu sa evropskim principima”.

Biber je U intervjuu za Novu S istakao kako Vučiću presotaje “da bira da li će umanjiti sopstveni uticaj i odustati od toga da bude ‘svemoćan’ ili će nastaviti da vlada na isti način”. 

On je rekao kako ima više razloga Zbog kojih zapad predsedniku Vučiću toleriše nedostatak demokratije, gušenje medija i porobljavanje institucija.

“Veoma je teško javno kritikovati jednu vladu, ukoliko postoji objektivni strah da se ta vlada udalji od Zapada. To je poruka koju Vučić veoma pametno šalje, govoreći da će, u slučaju da izostane podrška, još više prići Kini i Rusiji. Drugo, Zapad je dugo verovao da će vlast u Srbiji napraviti određene kompromise po pitanju Kosova i zato su bili spremni da pružaju podršku”, naveo je Biber.

On smatra da Vučić “veoma vešto igra tu igru” sa Zapadom.

“Diplomate s kojima sam imao priliku da pričam o tome govorili su da je on veoma šarmantan i da veoma dobro prenosi svoj stav u direktnoj komunikaciji. Zbog toga su imali utisak da je on stvarno na njihovoj strani, a ne da sve radi zato što nema druge mogućnosti. On veoma dobro njima ‘prodaje’ svoju priču i to trajalo dugo – sve do trenutka dok nisu shvatili do koje mere je to igra i neozbiljno”, naveo je Biber.

Kada je shvaćeno da Vučić ipak nije spreman da pravi kompromise i da to nije njegov interes, a to sagledavanje se “sporo odvija”, došlo je do promene, ukazao je Biber navodeći kako je siguran “da su poruke koje Vučić dobija iza zatvorenih vrata daleko oštrije”, a da građani “vide tu javnu poruku, koja nije kritična”.

“Nema šanse da Srbija, sa ovakvim stanjem demokratije, uđe u Evropsku uniju. Siguran sam da će se mnogo zemalja članica protiviti članstvu Srbije u EU. To kad govorim ne mislim o problemu sa Kosovom, već o vladavini prava. Ako bi Srbija rešila odnose sa Kosovom, otvorena pitanja sa Hrvatskom, ponovo ne bi mogla da bude članica EU”, izričit je Biber.

“Razlog je jednostavan – vladavina prava je nedovoljno razvijena, stanje demokratije je loše, ne postoji sloboda medija. Vučić to vrlo dobro zna i svestan je da način njegove vladavine nije u skladu sa evropskim principima. Na njemu je da bira da li će umanjiti sopstveni uticaj i odustati od toga da bude ‘svemoćan’ kako bi uveo zemlju u EU ili da nastavi da vlada na isti način. Istina da u toj zajednici postoje oni koji ga otvoreno podržavaju, poput Viktora Orbana i Janeza Janše, ali oni su manjina unutar EU”, rekao je Biber.

On je naveo da “Svaki put kad Orban pruži podršku, to je medveđa podrška Srbiji” i da se to “u Francuskoj i Holandiji tumači kao da on želi još više ljudi sličnih njemu u EU i zbog toga to ne žele da dozvole”.

Govoreći o položaju opozicije kod zapadnih zvaničnika, Biber je istakao da deo odgovornosti snosi i sama opozicija “zbog svoje podeljenosti i činjenice da nemaju jedinstvene stavove o nekim pitanjima”, a da je glavna krivica na strani vlasti “koja radi sve da uništi opoziciju” čemu pogoduje “sukob lidera unutar tih stranaka”. 

“To daje izgovor zapadnim zvaničnicima da kažu kako nisu srećni s Vučićem, ali da nemaju s kim drugo da razgovaraju”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare